Actualitate

Ce planuri are guvernul cu termocentralele din Hunedoara

Termocentrala de la Mintia va fi demolată, iar cea de la Paroșeni va fi trecută pe peleți. Asta rezultă dintr-un document oficial al Ministerului Energiei.

Cu privire la Mintia, documentul arată că “se are în vedere găsirea unui investitor care să dezafecteze centrala și să ecologizeze terenul, urmând să finanțele construcția unui nou grup pe gaze naturale”. Atât, fără niciun termen asumat.

Valoarea pe piață a termocentralei Mintia este de peste 100 de milioane de euro, valoarea la care vor fi vândute activele, însă, este de doar 60 de milioane de euro. De ce?, pentru că aceasta a fost oprită prin decizia ministrului Virgil Popescu, în loc să intre în conservare, după cum a acuzat liderul sindical Cristian Iștoc. „Agenda ministrului era să devenim importatori de energie. Termocentrala Mintia a fost evaluată la 100 de milioane de euro, ca activ funcțional, la 60 de milioane, ca activ nefuncțional. În 9 decembrie, au retras-o din exploatare. Practic, au ieftinit-o cu 40 de milioane doar prin această măsură. Șmecheria e că la fiecare 30 de zile poți să o scoți din nou la vânzare cu 30% mai ieftină. Poți s-o dai chiar cu 6 milioane de euro”, a spus Cristian Iștoc.

Cu privire la grupul 4 de la Paroșeni, Ministerul Energiei transmite că a fost semnată scrisoarea de intenție pentru construirea pe platforma termocentralei a unei fabrici de peleți. Sursa de finanțare ar fi firma norvegiană Arbaflame, a mai comunicat ministerul. Nici în acest caz nu este asumat un termen de punere în aplicare.

Vizualizări: 1,732

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: