Actualitate

CEO scăpă de penalități. Cât a plătit până acum pentru certificatele de emisii! 

Complexul Energetic Oltenia a reușit să cumpere certificate de dioxid de carbon pentru energia produsă anul trecut, înainte de a-i fi aplicate sancțiuni. Reprezentanții companiei spun însă că prețul plătit este unul scump din toate punctele de vedere. 

”În data de 20.04.2022, Complexul Energetic Oltenia a respectat obligațiile de conformare, finalizând achiziționarea certificatelor de CO2 aferente energiei produse în anul 2021. Prețul certificatelor de CO2 a avut o evoluție spectaculoasă în ultimii ani, înregistrând o creștere  de la 4-5 euro în anul 2017, pâna la peste 90 euro în februarie 2022. Pentru achiziția certificatelor aferente anului 2021, peste 188 milioane de euro au fost suportate din fondurile proprii ale companiei. Pentru CE Oltenia, ponderea prețului certificatelor de CO2 în costul unitar de producție al energiei electrice depășește 60%”, a anunțat administrația CE Oltenia. 

Companiile care produc energie și elimină emisii în aer trebuie să plătească certificate de dioxid de carbon, această obligativitate fiind impusă, prin difective europene, după anul 2013. Atunci au fost sistate alocările gratuite pentru sectorul energetic.

Dacă CE Oltenia nu cumpăra certificatele de CO2 aferente producției din 2021 până la 30 aprilie, risca penalități de 100 euro/certificat. În plus, rămânea obligativitatea achiziționării acestora.

Suma plătită de CE Oltenia până acum pentru achiziția acestor certificate este una uriașă. ”Complexul Energetic Oltenia a achitat din fonduri proprii, de la înființarea companiei în iunie 2012 și până în prezent, peste 1 miliard de euro pentru plata certificatelor de CO2. Pana în anul 2020, CE Oltenia nu a primit niciun sprijin financiar din partea statului. În fiecare an, CE Oltenia a respectat termenul prevăzut de legislație pentru conformarea achiziției întregii cantități de certificate de CO2 corespunzătoare energiei produse”, a mai transmis administrația CE Oltenia. 

Vizualizări: 1,684

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: