Politică

Repornirea grupurilor, în pixul lui Virgil Popescu

Complexul Energetic Oltenia mai are voie să țină în activitate grupurile 3 Rovinari și 7 Turceni doar până în luna iunie. După aceea, grupurile energetice intră în conservare, pentru o perioadă de trei ani.

„Acestea pot fi inițial scoase din conservare și activate prin ordin al ministrului Energiei, la solicitarea operatorului de transport și de sistem”, mai prevede propunerea de OUG, care modifică OUG 108 din 30 iunie 2022 privind decarbonizarea sectorului energetic.


Ministrul Energiei este singurul care poate decide repornirea grupurilor. Articolul din ordonanța decarbonizării, care dădea acest drept și guvernului, a fost eliminat. 

„În situație de criză energetică, Guvernul României, la propunerea Ministerului Energiei, poate, prin hotărâre, să aprobe amânarea închiderii unor capacități energetice cu funcționare pe cărbune și a exploatărilor miniere aferente sau repornirea grupurilor energetice închise și a exploatărilor miniere aferente, cu respectarea legislației de mediu și a termenului de finalizare a decarbonizării sectorului energetic prevăzut la art. 3 și în corelare cu măsurile cuprinse în planurile de urgență aferente sectorului energetic”, este articolul eliminat din legislație.

La finalul anului este programat pentru închidere și grupul energetic de la Ișalnița.

 


 

Vizualizări: 3,010

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: