Actualitate

CE Oltenia dă înapoi grupurile de la Chișcani

Complexul Energetic Oltenia ar putea da înapoi grupurile de gaze de la Chișcani către Electrocentrale Grup București, de la care le-a luat în 2013 printr-o procedură de dare în plată.

Procedura a fost anulată acum câțiva ani de o instanță judecătorească, la cererea Fondului Proprietatea, care a considerat că a fost o formă mascată de ajutor de stat dată prin intermediul CEO.

Managerul CE Oltenia, Daniel Burlan, a spus că grupurile vor fi date înapoi: “Vom înainta un material Ministerului Energiei și Electrocentrale Grup, prin care vom solicita să ia termocentrale, dar să dea înapoi banii pe care i-am dat pe acest obiectiv și tot ce am cheltuit până acum. Este o prevedere în contractul de dare în plată, care spune că, dacă se revine asupra deciziei, Electrocentrale Grup trebuie să dea banii pe care i-a primit pe termocentrală și cheltuielile efectuate de către Complexul Energetic Oltenia”.

Burlan susține că aici nu s-au făcut investiții, pentru că nu a fost clar regimul proprietății: “Chișcani este o piatră de moară pentru Complexul Energetic Oltenia. Am fost acuzați la un moment dat că nu facem investiții acolo, că este un grup modernizat. Atât timp cât nu avem certitudinea proprietății, cât nu știm clar a cui proprietate este... În octombrie 2019, o hotărâre AGA prin care s-a decis ca termocentrala de la Chișcani să fie achiziționată în contul unor datorii de la Electrocentrale București a fost anulată de către instanță, dar care nu a spus mai departe ce să facem cu grupurile. Nu avem o situație clară a proprietății”. 

Când a preluat grupurile pe gaze de la Chișcani, CE Oltenia a șters datorii de 28,7 milioane de lei pe care le avea de plătit Electrocentrale Galați, către care a mai plătit în plus 8,1 milioane. În cele trei luni din 2013 ulterioare preluării și în 2014, sucursala de la Chișcani a avut pierderi de 18 milioane de lei, iar pierderile au continuat și în anii următori.

Vizualizări: 1,712

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: