Actualitate

Incredibil ce vor să facă pentru a distruge micii crescători de porci

Statul nu are timp să gândească măsuri reale pentru protejarea micilor fermieri, dar unii par chitiți să îi distrugă de-a dreptul. Un cap sec din ANSVA vrea să îi pună pe angajați să se dea drept cumpărători de porci de Crăciun, pentru a-i prinde pe micii fermieri care vor să își vândă animalele. Au închis târgurile de animale, au făcut un baubau din pesta porcină, dar vor să le ia și ultima metodă de supraviețuire a celor care cresc 5-6 animale și anume anunțurile la mica publicitate.

Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Mihai Ponea, susţine că peste 20.000 de samsari vând ilegal în toată ţara sute de porci şi răspândesc astfel pesta porcină africană pe teritoriul României.

"Din estimările noastre sunt peste 20.000 de samsari care vând porci vii şi carne de porc fără documente şi aşa s-a răspândit pesta porcină africană pe teritoriul României. Scopul nostru este să-i extragem pe aceşti samsari care stau sub umbrela micului fermier, dar care fac trafic ilegal. Dacă nu vom face acest lucru, fermierii noştri şi consumatorii vor avea foarte mult de pierdut", a declarat Mihai Ponea.

Acesta a precizat că în următoarea perioadă ANSVSA va declanşa un control de genul "clientul misterios", pentru a-i sancţiona şi descuraja pe cei care fac acest tip de comerţ, fiind însă şi o metodă de atenţionare a consumatorului.

"Vom declanşa un control - 'clientul misterios' - pentru care am făcut deja o procedură, în care noi vom merge în Bucureşti şi în judeţele limitrofe şi vom face pe cumpărătorii. Sunăm la cei care au postat pe reţelele de socializare, pe site-uri şi spunem că vrem să cumpărăm carne şi pe urmă ne întâlnim. Este o metodă de a-i sancţiona şi descuraja pe cei care fac acest tip de comerţ, dar şi una de atenţionare a consumatorului", a explicat el.

Potrivit sursei citate, autorităţile lucrează în prezent la elaborarea unei Legi a porcului, pentru a putea elimina comerţul ilicit şi mişcarea ilegală a porcilor.

Vizualizări: 3,955

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: