Politică

Guvernul va debloca 14.000 de posturi

Deblocarea angajărilor din sistem, eliminarea inechităţilor din Legea 153/2017 şi construcţia noului sistem de salarizare au fost principalele priorităţi asupra cărora au fost agreate soluţii, după consultările reprezentanţilor Federaţiei Sanitas cu premierul României, Nicolae-Ionel Ciucă şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.

Potrivit federaţiei sindicale din sănătate, discuţiile s-au axat pe problemele legate de finanţarea din sistemul medical şi cel de asistenţă socială, în contextul în care Sanitas a notificat autorităţile competente că există premisele declanşării conflictului colectiv de muncă, atât în sănătate, cât şi în asistenţă socială.

Astfel, printr-un memorandum promovat de Ministerul Sănătăţii, respectiv de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Guvernul va aproba deblocarea a 14.000 de posturi din sistemul medical, în perioada imediat următoare.

"Vor fi alocate finanţările necesare pentru a completa plata voucherelor de vacanţă pentru toţi angajaţii din sistem. Se va adopta un act normativ prin care se va asigura pentru toţi salariaţii din Sănătate şi Asistenţă Social゠atingerea salariului de bază maxim prevăzut în grilele din Anexa II la Legea 153/2017. Din perspectiva noii legi a salarizării, vor fi făcute demersurile necesare pentru a elimina toate inechităţile şi a repoziţiona, în viitoarea grilă, asistenţii medicali şi alte categorii de personal care necesită această corecţie. Recunoaşterea rolului important al asistenţilor medicali în funcţionarea sistemului de sănătate publică se va regăsi în viitorul program de guvernare", au scris reprezentanţii Sanitas pe Facebook.

De asemenea, pentru a asigura continuitatea activităţii în spitalele din reţeaua CFR care urmează să fie transferate la autorităţile locale, va fi garantată menţinerea locurilor de muncă pentru personalul actual şi vor fi luate măsuri de creştere a calităţii serviciilor medicale.

Potrivit sursei citate, reprezentanţii Guvernului au convenit să finalizeze negocierile pentru semnarea noului contract colectiv de muncă în sectorul de negociere colectivă Sănătate.

Sindicaliştii susţin că dialogul va continua pentru implementarea soluţiilor necesare rezolvării revendicărilor Sanitas şi pentru a îmbunătăţi atât situaţia salariaţilor din cele două sisteme, cât şi situaţia serviciilor oferite de acestea.

La întâlnire au mai participat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu, şi consilierul onorific al premierului, Nelu Tătaru. 

Vizualizări: 1,501

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: