Actualitate

Burlan vrea lege pentru renunțarea totală la cărbune

România are nevoie de un plan privind eliminarea totală a cărbunelui aprobat prin lege, aşa cum s-a întâmplat în Germania, a declarat, marţi, Daniel Burlan, directorul general al Complexului Energetic Oltenia, într-o conferinţă de specialitate.

Potrivit acestuia, toate ţările membre UE au aceste planuri. Germania are termen 2038, iar Polonia - 2040. "Ce înseamnă acel plan de închidere a capacităţilor din Germania. Ei primesc pentru asta foarte mulţi bani. Companii precum RWE sau EPH primesc 4,35 miliarde euro despăgubiri, 4,8 miliarde de euro pentru personal şi alte 40 miliarde de euro ca ajutor structural. Da, a fost aprobat acest plan de decarbonizare a Germaniei printr-o lege. Asta cred că ar trebui să facă şi România. Această comisie care se constituie să vină cu un proiect de lege. Avem nevoie de această lege", a subliniat reprezentantul CE Oltenia.

CE Oltenia are în acest moment 4 termocentrale pe cărbune (lignit), cu 12 grupuri energetice, o capacitate instalată de 3.570 MW, o producţie estimată de 10 TWh în 2021 şi furnizează energie termică pentru municipiul Craiova.

Planul de restructurare a CE Oltenia a fost trimis din august anul trecut pentru aprobare la Comisia Europeană, ca a anunțat însă o investigație aprofundată în legătură cu acesta.

Vizualizări: 4,925

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: