Actualitate

Burlan: Corect ar fi să se intervină asupra cauzei

Daniel Burlan, președintele Directoratului Complexului Energetic Oltenia, a spus într-un interviu pentru presa centrală că nu este de acord cu plafonarea prețului energiei la producător.

“Plafonarea preţurilor la producător, în condiţiile în care preţul carbonului a crescut necontrolat şi ar putea să continue în această direcţie, afectează investiţiile viitoare, respectiv atingerea ţintelor propuse pentru tranziţia la energie verde. Plafonarea preţului înseamnă să se intervină asupra efectului. Corect ar fi să se intervină asupra cauzei, iar cauzele se cunosc: preţul exagerat pentru CO2, subvenţionarea exagerată a energiei din surse eoliene şi solare, organizarea monosursă a producătorilor şi, nu în ultimul rând, creşterea exagerată a preţului la gazele naturale. Politica energetică trebuie reconsiderată”, a spus Burlan.

Daniel Burlan a spus că reorganizarea sistemului energetic este singura soluție. “Soluţia ar fi fost reorganizarea producătorilor şi atunci ar fi existat un preţ mediu, pentru toţi consumatorii. Pentru CEO, transformarea businessului ţine cont de ţintele trasate de UE prin Pactul Verde, însă tranziţia energetică presupune timp şi etape. În anii următori, CEO va avea în continuare nevoie de ajutor de stat pentru plata certificatelor de CO2, dar şi pentru implementarea măsurilor de restructurare - eficientizare a activităţilor. La sfârşitul perioadei de implementare a planului de restructurare, societatea va avea profit şi nu va mai fi nevoie de intervenţia statului”, a precizat șeful CE Oltenia.

Planul de decarbonare a fost aprobat printr-o lege în Germania, ceea ce ar trebui făcut și în România, a mai spus oficialul citat.

Vizualizări: 4,710

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: