Politică

Burduja nu crede în redeschiderea unor cariere miniere

Primarul liberal din comuna gorjeană Roșia de Amaradia, Liviu Cotojman, tot promite an de an că va fi redeschisă cariera minieră din localitate. Colegul lui de partid, Sebastian Burduja, care e ministru al Energiei, îi transmite că nu se poate.

„Sigur că autorităţile locale îşi doresc exploatarea acestei resurse pentru că ea înseamnă venituri, înseamnă locuri de muncă, înseamnă o resursă care poate fi utilizată în producţia de energie electrică. Aşa cum vă spuneam, la nivelul pieţei, la nivelul Europei, producţia pe bază de cărbune este penalizată prin costurile certificatelor pentru gazele cu efect de seră şi asta înseamnă că, de exemplu Complexul Energetic Oltenia sau Complexul Energetic Hunedoara nu sunt competitive în piaţă”, a explicat Sebastian Burduja.

Ministrul recunoaște că nemții au găsit formule pentru a prelungi viața carierelor miniere. „Dacă discutăm de noi grupuri, nu cred că se pune această problemă. Noi ne gândim creativ şi la alte modalităţi de exploatare a cărbunelui. Sigur discutăm de alte cantităţi. De exemplu în industria farmaceutică sau prin intermediul unor tehnologii Bax System Technology, cele mai bune de tipul acesta, modalitatea prin care alte state europene, de exemplu Germania şi Polonia au reuşit să convingă şi Comisia Europeană să îi lase să mai producă pe bază de cărbune. Ne interesează subiectul şi trebuie să îi intereseze pe români pentru că o eventual dislocare a acestor capacităţi, fără a pune altceva în loc, poate influenţa preţul la consumatorii finali”, a conchis ministrul liberal.

Vizualizări: 1,490

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: