Social

Bani de la Guvern pentru 16 școli afectate de cutremure

51 de milioane de lei vor ajunge în cinci localități din județul Gorj, pentru repararea școlilor afectate de seisme. „Am stabilit să analizăm și să aprobăm în ședința de Guvern o Hotărâre de Guvern pentru reabilitarea și eventual construcția pentru clădirile care au fost afectate în județul Gorj. Este vorba despre aproximativ 51 de milioane de lei care vor fi alocați la cinci unități administrative pentru 16 obiective”, a declarat miercuri premierul Nicolae Ciucă.

Pentru celelalte 11 clădiri cu destinația unitate de învățământ urmează ca în perioada imediat următoare, unitățile administrativ teritoriale să efectueze lucrările necesare.

În ceea ce privește activitatea elevilor, Inspectoratul Școlar Județean Gorj va lua decizii de relocare a elevilor din spațiile afectate. Măsurile adoptate vor fi comunicate în timp util de către reprezentanții fiecărei unități școlare pentru a ajunge în cel mai scurt timp la elevi și la părinți.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a anunțat pagubele produse după cutremurele din Gorj. Comisiile mixte s-au deplasat la toate locațiile unde au fost semnalate probleme, iar din evaluările vizuale s-a constatat că s-au produs pagube la 121 de clădiri, astfel: 27 de unități de învățământ; 17 instituții publice; o unitate medicală; 20 de lăcașuri de cult; 5 operatori economici; 2 obiective turistice; 24 blocuri de locuit; 22 construcții cu destinația casă de locuit și 3 alte construcții.

„S-a urmărit, cu prioritate, evaluarea clădirilor care au destinația blocuri și case de locuit pentru ca utilizatorii acestor clădiri să nu fie puși în pericol și să fie informați despre eventualele pericole. Din fericire, în ceea ce privește aceste categorii de construcții, vă comunicăm faptul că nu au fost constatate vizual elemente ale structurilor de rezistență afectate”, a transmis CJCCI Gorj.

În ceea ce privește lăcașurile de cult, Raportul de evaluare pentru cele 25 de biserici afectate urmează să fie transmis Mitropoliei Olteniei, Secretariatului General al Guvernului și Secretariatului de Stat al Cultelor, măsurile stabilite urmând să fie comunicate ulterior.

Cetățenii care dețin asigurare pentru locuințele afectate de cutremur pot iniția demersurile pentru despăgubire, iar în acest sens nu trebuie să obțină niciun document oficial care să certifice producerea seismelor pe teritoriul județului Gorj, pentru simplificarea procedurilor de despăgubire Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) informând oficial toate societățile de asigurare.

Vizualizări: 1,438

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Social:

Citește și: