Social

Bogdan Enescu, seismolog: Din fericire, cutremurele mari nu sunt atat de dese

Cercetătorul Bogdan Enescu, seismolog în Japonia, a răspuns pe pagina de socializare la întrebările primite din România, după seismele in Gorj. 

Iată postarea:

«"Exista vreo legatura intre cutremurele din Turcia si cele din Oltenia?" sau "Poate cutremurul din Turcia sa declanseze un cutremur major in Vrancea?"

Sunt intrebarile care mi se pun recent cel mai des. Raspunsul scurt este "Nu cred, bazat pe cunostintele pe care le am in prezent.", dar explicatia mai nuantata, pentru cine are rabdare sa o citeasca, este mai jos.

In general, fizicienii (sau geo-fizicienii, seismologii) construiesc modele fizice, care pot explica datele de observatie. In momentul de fata, nu cunosc un studiu solid care sa stabileasca o legatura clara intre cutremure mari (sau relativ mari) care se petrec in parti diferite ale globului, la intervale de timp mai mari de cateva ore.

Sigur ca putem construi ipoteze, bazate pe faptul ca placile tectonice interactioneaza la diverese scari, dar de aici si pana la a stabili o relatie cauzala intre cutremurele din Turcia si, spre exemplu, un cutremur mare care s-ar putea produce in Vrancea in viitorul mai mult sau mai putin apropiat, este o distanta lunga.

Din nou insa: Daca avem date care sa sustina aceste legaturi, putem construi si un model fizic! Este cred o tema de cercetare interesanta.

O alta problema este ca pentru o statistica solida avem nevoie de multe date. Din fericire, cutremurele mari nu sunt atat de dese, prin urmare statistica are incertitudini mari (pentru ca observatiile noastre istorice sunt limitate).

In final, din punct de vedere practic, indiferent de diversele legaturi intre cutremure, Romania trebuie sa fie pregatita din punct de vedere al hazardului seismic, atat pentru cutremure crustale (precum secventa din Oltenia), cat si de adancime intermediara din zona Vrancea».

 

Vizualizări: 1,757

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Social:

Citește și: