Politică

Avocatul Poporului riscă revocarea. Anunțul lui Orban!

Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a anunțat că a fost demarată în Parlament procedura pentru revocarea din funcție a Renatei Weber, Avocatului Poporului. 

“Este o procedură privitoare la revocarea Avocatului Poporului, este o procedură care în legislatura trecută a fost demarată de grupurile parlamentare ale PNL, solicitarea grupurilor parlamentare, formulată în legislatura trecută, nu a fost trimisă spre comisiile juridice. Birourile permanente reunite au refuzat să deruleze procedurile din Legea Avocatului Poporului și procedurile regulamentare”, a declarat Ludovic Orban. 

Legea nr. 35/1997 prevede că mandatul Avocatului Poporului încetează înainte de termen în caz de demisie, revocare din funcţie, incompatibilitate cu alte funcţii publice sau private, imposibilitate de a-şi îndeplini atribuţiile mai mult de 90 de zile – constatată prin examen medical de specialitate -, ori în caz de deces. Revocarea din funcţie a Avocatului Poporului, ca urmare a încălcării Constituţiei şi a legilor, se face de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, la propunerea birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului. 

În ciuda faptului că votul pare o formalitate, deoarece coaliția de guvernare are o majoritate poltică, hotărârea Parlamentului e supusă controlului de constituţionalitate al CCR. 

Renate Weber a ajuns Avocatul Poporului în timpul Guvernării PSD-ALDE, fiind susținută de către ALDE la acel moment.

Vizualizări: 752

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: