Politică

Administrație a la Dorel. Primar: E paralel!

Ziua și gafa! Cam așa merge administrația publică a la Dorel. Pardon, a la Iulian. După ce și-a dat cu stângul în dreptul că a umplut conturile Primăriei Târgu Jiu că e el de la PNL, Iulian Popescu mai dă cu o nucă în perete. A citit niște cifre și i-a dat cu...virgulă.

Așa că a mai gândit o bombă s-o explodeze în spațiul public. Că are Primăria Târgu Jiu și Consiliul Județean Gorj mulți bani necheltuiți de anul trecut. Realizați că la mintea lui îi și vedea pulverizați pe ceva studii de fezabilitate, oportunitate, proiecte SF, indiferent ce, doar să îi cheltuie. 

Din nou a derapat prin context ori, mai degrabă, nu a înțeles ce a citit. Căci excedentul despre care face vorbire, la Primăria Târgu Jiu, de exemplu, sunt bani dați de Guvern pentru pagubele provocate de cutremur. Banii nu pot fi cheltuiți decât pentru a repara clădirile afectate de seismele de anul trecut. Cum unele clădiri sunt monumente istorice ori aproape de alte monumente, au nevoie de mai multe avize așa că începerea lucrărilor a întârziat din motive birocratice.

Drept urmare, banii n-au fost cheltuiți, dar nici nu puteau fi consumați în alt scop. Așa că, da, apar la excedent, confirmă și primarul Marcel Romanescu.

Edilul a explicat pe înțelesul tuturor Doreilor din administrație și din Senat de ce apar aceste sume. Dacă ar fi avut acești bani la dispoziție pentru alte investiții, mai adaugă edilul, nu s-ar mai fi împrumutat municipalitatea să acopere confinanțările pentru alte proiecte. Dar nici să arunce cu banii pe geam, doar fiindcă sunt unii grei de cap și lungi de mână, care văd banul public ca pe banii lor. 

„Nu am pretenții de la acest individ. Domnul prefect, cu administrația publică locală sunt două lucruri paralele, nu se întâlnesc niciodată. Dumnealui nu înțelege că dacă am scos la licitație pentru a face un împrumut înseamnă că nu am avut banii necesari pentru a putea acoperi cofinanțările. M-aș fi bucurat să le pot acoperi. Din acel excedent pe care îl interpretează după bunul plac, 45 de milioane de lei sunt sumele pe care le-am primit în urma cutremurului și care sunt cu destinație specială. Reabilitarea Colegiului Tudor Vladimirescu - 140 de miliarde de lei, reabilitarea Dealului Târgului, unde sunt bazinele de unde alimentăm cu apă municipiului Târgu Jiu, în jur de 140 de miliarde, reabilitarea Palatului Copiilor, un milion de euro, Grădinița nr 13, încă un milion de euro. Sunt obiective care au deja finanțare și care neconsumându-se în 2023, pentru că sunt proceduri anevoioase, la Tudor, la Grădinița 13 și Palatul Copiilor, trebuie să luăm avize de la Ministerul Culturii și lucrurile acestea au îngreunat puțin. În 2024, vom demara aceste lucrări. Dar odată ce acești bani au destinație specială, se regăsesc ca fiind excedent, dar niciodată acesta nu poate fi folosit pentru alte obiective”, a declarat primarul Marcel Romanescu.

 „Are un stăpân și execută ordinele”

Cât despre prefectul care crede că le știe pe toate, dar nu știe o boabă de administrație publică, edilul s-a resemnat: „Are un stăpân și trebuie să execute ordinele stăpânirii, atâta tot. Primăria Târgu Jiu vorbește de un buget primit din fondul de rezervă de aproape 10 milioane de euro și de un credit pe care l-am contractat de 7 milioane de euro pentru cofinanțările europene. eu, dacă aș fi în locul domnului prefect, aș aprecia autoritățile publice locale care știu să gestioneze banul public. Ar fi foarte delicat ca, la sfârșitul anului, domnul prefect să declare că primăria a angajat mai multe cheltuielile decât fondurile. Toate sumele din acest excedent se regăsesc în proiecte de investiții aflate în derulare”, a mai adăugat edilul din Târgu Jiu.

Vizualizări: 2,599

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: