antiVirale

Zeci de fete vor alerga turcii pe Dealul Muierii

Festivalul cultural “Dealul Muierii” va avea loc în perioada 22 - 25 iunie și este inițiat de Cluster BIO Oltenia în colaborare cu UAT-uri din județele Vâlcea și Gorj. Serile vor fi cu “foc”... de tabară, iar pe tot parcursul traseului, localnicii vor putea promova produsele și gastronomia locală, meșteșugurile, tradițiile și poveștile zonelor.

De la Cetatea dacică din Grădiștea, pe Dealul Muierii, 43 de fete vor fugi după cei 19 tineri turci pe deal, spre Craiova. Traseul va fi de 80 km, iar grupul va putea înnopta în punctele din Ruget, Obislavu, Obârșia și Cabana Balaci din Golumbu.

Startul se va da de la peșterile Muierii și Polovragi, apoi pe Dealul Muierii pe traseul: Polovragi – Alimpești - Roșia de Amaradia – Ruget – Obislavu (Grădiștea, Vâlcea) – Grădiștea (Vâlcea) – Livezi (Vâlcea) – Obârșia – Zătreni (Vâlcea) – Halangești – Dănciulești – Ghioroiu (Vâlcea) – Talpași – Farcași - Melinești Goiești.

La Grădiştea (Vâlcea), în anul 1939, profesorul Dumitru Berciu, găsește “La Cetate”, pe culmea Dealului Muierii, câteva resturi ale Culturii Coţofeni şi urmele unei Cetăţi dacice. Pe culme este de altfel și un drum vechi care făcea legătura între cetatea getică Sucidava (Corabia) şi capitala dacică Sarmisegetusa.

Text: Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Vâlcea

Foto: Asociația Culturală Moștenitorii

 

Vizualizări: 1,930

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din antiVirale:

Citește și: