Actualitate

Zece motive pentru care salariații CE Oltenia trebuie încadrați în condiții speciale

Salariații din Complexul Energetic Oltenia care lucrează în carierele miniere și cei de la termocentrala Rovinari sunt încadrați în condiții deosebite de muncă, echivalente cu grupa a II-a. Cei de la termocentralele din Turceni, Ișalnița și Craiova au condiții normale. Cu toții cer condiții speciale, echivalentul grupei I, ceea ce le-ar permite pensionarea cu până la 13 ani mai devreme. Problema este că termocentrala Turceni, de exemplu, ar rămâne aproape goală.

Manu Tomescu, vicepreședintele Sindicatului Energia Rovinari, a identificat zece motive pentru care minerii și energeticienii să fie reîncadrați în condiții speciale. Iată care sunt acestea:

1. Pentru că noxele, factorii de risc și mediul microclimatic în care își desfășoară activitatea la termocentrale și la carierele miniere depășesc cu mult limitele normale;

2. Pentru că după vârsta de 50 de ani și după 30 de ani de activitate într-o carieră minieră sau termocentrală, starea de sănătate a minerilor și energeticienilor este grav afectată, iar numărul deceselor datorită acestui fapt este unul îngrijorător de mare;

3. Pentru că zeci de ani la rând, minerilor și energeticienilor le-a fost furat acest drept cu scopul de a se face reduceri de costuri, chiar și cu grupa lor de muncă!

4. Pentru că minerii și energeticienii sunt grav discriminați în comparație cu alte categorii profesionale din România, categorii profesionale care au o muncă mult mai ușoară decât cea din carierele miniere și termocentrale;

5. Pentru că, datorită faptului că nu a fost recunoscută grupa de muncă în condiții speciale, în Complexul Energetic Oltenia media de vârstă este de peste 51 de ani (în termocentrale chiar mai îmbătrânită), utilajele și instalațiile sunt cu multe lipsuri și învechite, deficitul cu personalul din producție este din ce in ce mai mare, iar din această cauză efortul minerilor și energeticienilor la locurile de muncă, este supraomenesc!

6. Pentru că Uniunea Europeană și Guvernul României au luat hotărârea de a închide carierele miniere și termocentrale pe cărbune într-o perioadă foarte scurtă de timp (cel mult 10 ani), iar minerii și energeticienii riscă să rămână șomeri la vârste foarte înaintate, după 30 - 40 de ani de activitate, fără a avea o siguranță socială reală!

7. Pentru că anul acesta este ultimul an în care mai sunt valabile avizele pentru condițiile deosebite de muncă, acestea mai având valabilitatea doar până la 1 septembrie 2021. În acest caz Uniunea Europeană dând o directivă în urmă cu 7 sau 8 ani, ca locurile de muncă în condiții deosebite să fie normalizate;

8. Pentru că la mineri și energeticieni, după 30 - 40 de ani de activitate în carierele miniere și în termocentrale, speranța de a ieși la pensie, respectiv speranța de viață, le este redusă dramatic și este strigător la cer de nedrept ca acești oameni să fie lipsiți de protecție socială prin pensionare, după vârsta de 52 de ani!

9. Pentru că fondurile alocate de Uniunea Europeană pentru "tranziția justă", au în componența lor și bugete destinate clar pentru protecție socială, iar de acești bani trebuie să beneficieze în primul rând categoriile sociale afectare, adică minerii și energeticienii.

10. Pentru că trebuie stopat GENOCIDUL SOCIAL, fenomen extrem de dureros, prin care mineri și energeticieni ajunși la capătul puterilor, mor după 30-35-40 de ani de activitate și de contributivitate la sistemul de pensii, fără să prindă nici măcar o zi de pensie!

Vizualizări: 4,223

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: