Ultima oră
Weber: PNRR a fost semnat „pe capota unei mașini”

Liderul PSD Gorj, Mihai Weber, avertizează că măsurile de austeritate generalizate au efecte politice și sociale grave și nu trebuie repetate. Într-o declarație publică, acesta afirmă că "cei care iau măsuri de austeritate și o fac generalizat ajung, în final, să suporte cele mai mari costuri politice și sociale".
Weber critică dur politicile economice ale fostelor guverne de dreapta și subliniază că nu trebuie ca povara ajustărilor bugetare să fie pusă, din nou, pe umerii cetățenilor obișnuiți: „Nu putem permite ca povara austerității să fie pusă din nou pe umerii oamenilor simpli – cei care muncesc, educă copiii, plătesc facturi și își doresc școli și spitale funcționale, fără taxe excesive și tăieri dure”, a transmis acesta.
El reamintește cum, în urmă cu 15 ani, guvernul condus de Emil Boc și Traian Băsescu a tăiat pensii și salarii cu până la 25%, o decizie ale cărei efecte încă sunt resimțite de populație. De asemenea, a criticat împrumuturile masive făcute de guvernele Cîțu‑USR, pe care le consideră o povară pentru generațiile viitoare.
În opinia lui Weber, „liberalizarea energiei și a gazelor a dus economia aproape de colaps, cu prețuri de 4–5 ori mai mari la utilități și cu multe firme împinse spre faliment”. El subliniază că PSD a intervenit pentru protejarea cetățenilor, impunând plafonări de prețuri la energie și alimentele de bază.
Referindu-se la Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Weber afirmă că acesta a fost semnat „pe capota unei mașini”, impunând un plafon de 9,4% din PIB pentru cheltuieli cu pensiile, ceea ce ar limita creșterile pensiilor până în 2070 – o decizie criticată atât în țară, cât și la nivelul Comisiei Europene.
Liderul PSD Gorj mai punctează și că, deși deficitul bugetar a crescut, investițiile în infrastructură, educație și sănătate s-au triplat între 2021 și 2024, la fel ca și alocațiile, pensiile și salariile.
„Apelul meu este ferm: avem nevoie de pârghii inteligente și țintite, nu de sacrificii generale. Să nu tăiem în orb, ci doar în urma unor analize serioase. Să investim în eficiență, să combatem evaziunea fiscală și să atragem fonduri europene – nu să lovim din nou pensionarii, salariații sau antreprenorii corecți”, a transmis Mihai Weber.
În încheiere, acesta trage un semnal de alarmă: „România nu trebuie să repete eroarea austerității generale!”.
Vizualizări: 1,168