Politică

Vișan: Noi nu avem această piață de capacitate

Fostul secretar de stat Doru Vișan, susținut de PSD pentru un post de conducere în Complexul Energetic Oltenia, susține că guvernul trebuie să creeze o piață de capacitate.

Mai exact, să gândească un mecanism prin care companiile care țin grupuri în conservare să fie plătite pentru asta, așa cum au făcut alte țări, care au închis cândva termocentralele pe cărbune, dar acum au ce să pornească.

 

„Diferența majoră între noi și aceste țări este că, încă de acum 5-6 ani, ele au creat piața de capacitate în care au intrat centralele lor pe cărbuni. Această piață de capacitate presupune că operatorul de sistem se obligă să asigure pentru aceste centrale intrate în rezerva de capacitate, și care nu produc, costurile cu operarea (munca vie), mentenanța și cantitatea de combustibil pentru pornirea la comandă. Pentru situația de forță majoră, ele sunt pregătite să pornească de urgență. Noi nu avem această piață de capacitate, am încercat, când eram la minister, s-o inițiez, legal a existat și mecanismul însă birocrația a reușit să omoare proiectul. Polonia, spre exemplu, are acest mecansim și a fost implementat în mai mulți ani de un profesor școlit în America”, a spus Vișan, citat de economedia.ro.

Potrivit acestuia, măcar acum ar trebui, dacă tot nu avem acest program de rezervă de capacitate, să păstrăm ce se mai poate păstra, adică atât personalul cât și sursa de combustibil, la Complexul Energetic Oltenia. 

În ceea ce privește CEH, care se bazează pe huilă, soarta lui este pecetluită, mai spune Vișan. „Nu mai ai decât grupuri la Paroșeni. Restul a cam fost închis, minerii au fost scoși la pensie la 52 de ani, în cadrul programelor de stat, nici nu ai mai avea ce și cu cine să repornești, cam aceasta este situația”, conchide acesta.

România are o capacitate instalată în cărbune funcțională de circa 5.000 de MW, cea mai mare parte la CEO. 

Vizualizări: 1,168

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: