Diaspora

Val de frig istoric în SUA și Canada 

Un val de frig istoric a lovit Statele Unite și Canada. Au fost doborâte în ultimele zile mai multe recorduri negative: – 53 de grade Celsius în vestul Canadei, – 38 în Minnesota şi – 13 grade Celsius la Dallas. 

Ninsorile abundente şi temperaturile polare sunt provocate de confruntarea a două mase atmosferice: una foarte rece provenind din Arctica, iar alta tropical, venită din Golful Mexic. La Denver, de exemplu, mercurul termometrelor a scăzut cu 33 de grade în doar şapte ore, si s-au înregistrat – 31 de grade Celsius, cea mai mică temperatură din acest oraş din ultimii 32 de ani. În Montana s-au atins – 50 de grade in zona unei trecători, iar câteva mii de oameni au rămas fără curent electric.

În Ohio, guvernatorul a avertizat cu privire la o situație „unică și periculoasă” de îngheț fulgerător în noaptea care urmează.

Aerul polar se deplasează prin centrul Statelor Unite către est, iar meteorologii au avertizat ca aproximativ 135 de milioane de persoane vor fi afectate în următoarele zile. În mai multe state – de la Montana la New York – au fost emise avertizări de viscol puternic.

Potrivit CBS News, 4 decese au fost atribuite furtunii în Kansas, Nebraska, Missouri si Texas.  „Aceasta nu este ca o zi cu zăpadă când erai copil. Este un lucru serios”, a avertizat președintele Joe Biden, după o ședință de informare a oficialilor federali.

Vizualizări: 905

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Diaspora:

Citește și: