Actualitate

Unde a dispărut Marciuc?

Liderii sindicatelor mari din Complexul Energetic Oltenia au fost mai degrabă rezervați în declarații în ceea ce privește accidentul de la Cariera Jilț Sud, de marți, în care au murit trei oameni. Unii din decență, alții ca să nu-și ia înjurături.

Au umplut spațiul de emisie acei lideri care sunt mai degrabă pe persoană fizică, dacă ne gândim pe cine reprezintă.

Nu l-am auzit însă deloc pe Adrian Marciuc, președintele Sindicatului Mine Energie Jilț Turceni, despre care se spune că este jupânul zonei. Ce să și spună? Marciuc este printre cei doi - trei lideri care nu au ținut pasul cu timpurile. Aproape toți au fost baronași în timpul lui Condescu, dar s-au mai schimbat, s-au mai adaptat timpurilor.

Sindicatele din minerit sunt printre puținele din țară care mai au forță, dar mă întreb dacă salariații de la Jilț au lider sau nu? Dacă Marciuc e liderul lor, îmi pare rău pentru ei și pentru alegerea făcută.

Pentru că, atunci când alegi un lider care își impune finul director de exploatare minieră, nu alegi un lider care ține cu tine, ci unul care ține cu el. Te poate ajuta să obții o clasă de salarizare, dacă închizi ochii la ce afaceri se fac în culise și care afectează direct condițiile de muncă, dar cam atât.

Sunt multe cauze ale tragediei de la Jilț, sunt ani de cauze în spate, oamenii din zonă le știu. Dar, dacă nu eliminați cauzele, problema va rămâne, oricâte amenzi dau unii, oricâte demisii cer alții.

Vizualizări: 8,547

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: