Politică

Suntem pierduți! Mesaj oficial: Va trebui să învăţăm să trăim cu preţuri mari la energie

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, le transmite românilor că trebuie să se obișnuiască cu prețuri mari la energie.

"Preţul energiei va rămâne ridicat, întrucât se estimează că certificatul de dioxid de carbon, care acum costă 50 de euro, ar putea ajunge la 100 de euro. Aceste preţuri mari nu vor dispărea. Va trebui să învăţăm să trăim cu preţuri mari la energie", a spus el.

Chirițoiu este șeful instituției care negociază, fără rezultate, planul de restructurare a CE Oltenia la Comisia Europeană.

"Noi, România, nu putem influenţa preţul din piaţa europeană, dar putem lua măsuri pentru a reduce impactul negativ al acestor creşteri de preţuri, prin subvenţionarea consumului celor mai săraci, vulnerabili dintre noi. Când vine ploaia, nu o poţi opri, dar poţi să deschizi umbrela", a adăugat Chiriţoiu.

Sumele pentru consumatorii vulnerabili ar putea proveni dintr-o contribuţie de solidaritate pe care să o plătească toate companiile din energie, a adăugat Chiriţoiu. În prezent, doar producătorii de gaze plătesc un supraimpozit pe dereglementare.


Piaţa de electricitate din România a fost liberalizată la 1 ianuarie 2021, iar cea de gaze la 1 iulie 2020.

Vizualizări: 4,719

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: