Anchetă

Sumă uriașă plătită de un primar ca să scape de închisoare

Primarul comunei Padeș, Gabriel Mihăiță Troacă, scapă de procesul penal de evaziune fiscală după ce a achitat tot prejudiciul plus o majorare de 20%. La Tribunalul Gorj, edilul primise 6 ani de închisoare.

O lege inițiată de PSD, care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă achită prejudiciul, promulgată după sentința dată de judecătorii gorjeni, îl ține însă pe Troacă departe de pușcărie.

Astfel, Curtea de Apel Craiova a încetat, miercuri, procesul penal împotriva primarului Troacă, întrucât există o cauză de nepedepsire prevăzută de lege. Dacă în cursul urmăririi penale sau în cursul judecăţii, până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, este acoperit integral, fapta nu se mai pedepseşte, arată textul de lege.

„Respinge, ca nefondat, apelul declarat de partea civilă Statul Român reprezentat prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală Bucureşti – Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Craiova – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Gorj împotriva sentinţei penale nr. 179 din data de 15.12.2020 pronunţată de Tribunalul Gorj în dosarul nr.7568/95/2014*. Admite apelul declarat de inculpatul Troacă Mihăiţă Gabriel, împotriva aceleiaşi sentinţe. Desfiinţează în totalitate sentinţa apelată, şi rejudecând, În baza art. 17 alin. 2 rap. la art. 16 alin.1 lit.h) C.p.pen, cu aplic. art. 10 alin.1 ind. 1 din Legea nr. 241/2005, încetează procesul penal împotriva inculpatului Troacă Mihăiţă Gabriel pentru infracţiunea de evaziune fiscală prev. de art. 9 alin. 1 lit.b) şi alin.3) din Legea nr. 241/2005 rep. (în forma în vigoare la momentul epuizării faptelor – 30.12.2012) cu aplic. art. 41 alin. 2 C.pen. 1968, totul cu aplic. art. 5 C.pen. Constată acoperit integral prejudiciul cauzat părţii civile”, se arată în hotărârea instanței.
Judecătorii au dispus și ridicarea sechestrului asigurător asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile ale primarului din Padeș. Sentința este definitivă. 


Ca să scape de acuzația de evaziune fiscală, Troacă a avut de achitat un prejudiciu de peste 2,7 milioane de lei, pe care l-a produs în perioada 2009-2012, când în calitate de administrator al unei balastiere nu a înregistrat în contabilitate toate veniturile realizate prin vânzarea de agregate minerale, piatră și nisip.

Vizualizări: 3,240

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: