Actualitate

Sistemul energetic, la un pas să crape

A fost furtună puternică ieri în Dobrogea, atât de puternică, încât s-a deconectat Unitatea 1 a CNE Cernavodă, iar eolienele s-au defectat. 

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a recunoscut că România a fost la un pas de colaps. ”Final de săptămână şi primul test pentru Comandamentul energetic de iarnă. E uşor să trecem cu vederea unele lucruri, dar să ai rafale de vânt de peste 100 km/h în Dobrogea şi să nu ai nicio problema la nivelul sistemului energetic naţional e lucru mare”, a scris, pe Facebook, ministrul Energiei. Nicio problemă? 

”Vântul puternic a oprit şi centralele eoliene — ştiu, pare paradoxal. Cert este că am avut un deficit de peste 1700 MW în sistem după deconectarea unităţii 1 şi a centralelor eoliene (faţă de cât era prognozat). Echilibrarea sistemului energetic naţional a fost realizată prin hidrocentralele existente — aportul hidro a depăşit 43% din mixul de producţie ieri seară, cu peste 10% faţă de cifrele uzuale. Ce bine era dacă aveam Tarniţa-Lăpuşteşti!”, a mai transmis ministrul.

Ce bine era dacă încă mai aveam termocentrale. Pentru că acum a fost apă în acumulări, dar dacă nu era?

Ministrul preferă să prezinte jumătatea plină a paharului și susţine că sistemul energetic naţional ”şi-a demonstrat ieri capacitatea de a depăşi primul moment delicat al acestui sezon rece”.

Dacă va fi o iarnă grea, o să mai fie astfel de momente.

Vizualizări: 2,304

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: