Ultima oră
Sindicalist din CEO: Securitatea energetică a României nu este negociabilă

"Nu putem elimina cărbunele din mixul energetic, tranziţia energetică ne costă foarte mult!" Afirmația vine de la sindicalistul Laurențiu Manolache, din cadrul Complexului Oltenia, care insistă că securitatea energetică a României nu e negociabilă și că trebuie făcute demersuri serioase pentru modificarea planului de restructurare, dar și PNRR.
"Pentru ca închiderea capacităților de producție pe bază de cărbune să fie amânată, ar trebui modificat Planul Național de Redresare și Reziliență, legea decarbonizării și în cele din urmă, renegociat planul de restructurare al Complexului Energetic Oltenia.
Pe data de 30 iunie 2022, a fost adoptată Ordonanța de Urgență privind decarbonizarea sectorului energetic, care acoperă un jalon din PNRR (eliminarea etapizată a centralelor electrice pe bază de lignit și huilă constituie un element de reformă al Componentei C6. Energie, din cadrul „Pilonului I. Tranziția verde al Planului Național de Redresare și Reziliență”).
Modificarea Legii Decarbonării (OUG 108/2022), ordonanță care se referă la scoaterea treptată din exploatare a capacităților de producție de energie electrică pe bază de lignit si huilă, reprezintă salvarea și păstrarea cărbunelui în SEN. NU putem elimina cărbunele din mixul energetic, tranziţia energetică ne costă foarte mult.
Avem nevoie de energia electrică produsă pe bază de cărbune, deoarece dispunem din plin de resurse proprii, care ne permit un mix energetic echilibrat și diversificat.
Gigantul energetic trebuie să aibă în continuare un rol sistemic esențial la nivel regional, nu numai pentru dezvoltarea producției și a aprovizionării regiunii, ci și pentru dezvoltarea activităților economice mai ample care se bazează pe o astfel de aprovizionare", a transmis sindicalistul Laurențiu Manolache pe pagina sa de Facebook.
Vizualizări: 186