Actualitate

Se impune amânarea restructurării la CE Oltenia. „Nu putem să punem stop în 2026”

Va mai trece mult timp până când vor fi gata investițiile care ar trebui să înlocuiască mare parte din energia produsă pe cărbune de Complexul Energetic Oltenia. Dacă pentru parcurile fotovoltaice, au început deja primele demersuri, pentru grupurile pe gaz vom aștepta și mai mult. Abia acum se fac studii pentru traseul conductei care va aduce gazul de la Hurezani la Turceni.

 

Cosmin Popescu, președintele Consiliului Județean Gorj, a afirmat, la Tele 3, că speră că statul român va obține o amânare pentru închiderea mineritului. Motivul principal ce trebuie să fie invocat la Bruxelles: tai cărbunele de pe listă, dar nu ai ce pune în loc.

 

Explicația e simplă. De anul viitor, ar trebui să înceapă să funcționeze mixul energetic. Să avem și energie curată pe lângă cea produsă de cărbune. Mai concret, să avem deja în funcțiune parcurile fotovoltaice de la Tismana, Roșia și Rovinari. Nici în cel mai optimist scenariu nu vor funcționa parcurile fotovoltaice din 2024 pentru că abia au fost demarate licitațiile. Cu grupul pe gaze de la Turceni, așteptarea va fi și mai mare.   

 

 „În mai, am aflat că se închide în 2026 în condițiile în care ni se spune de câteva luni că vom avea SPV-uri care vor derula investiții în energie fotovoltaică, pe gaze. La această dată, vedem câteva investiții publicate în Sicap în ce privește trei sau patru parcuri fotovoltaice. În ce privește partea de grupuri pe gaz, nu cred că au definitivat o documentație tehnică pentru că alimentarea cu gaz pentru Turceni este doar la faza de studiu de fezabilitate. Transgaz discută cu primarii de pe coridorul conductei care va pleca din Hurezani către Turceni și va fi de durată cu siguranță. Sperăm ca acest program va fi renegociat. Așteptăm răspunsurile domnului ministru Burduja, să facă un plan astfel încât Comisia Europeană să aprobe decalarea planului, să închidem când punem în funcțiune grupurile pe gaz și partea de energie fotovoltaică”, a declarat Cosmin Popescu, la Tele3.

 

Așa că, a concluzionat Popescu, nu putem închide mineritul înainte să punem ceva în loc: “Nu putem pune stop în 2026. Lucrurile sunt știute de salariații CEO. Nu am fost anunțați niciodată convocați să discutăm pentru județul nostru. Eu, personal, programul de restructurare l-am aflat în luna mai a acestui an. Am insistat din februarie la Directorat, la Consiliul de Supraveghere, să vină și să prezinte prevederile programului de restructurare. Am fost amânat, fiecare solicitare a fost tratată cu dispreț, ignorată. M-am convins. În iarna anului trecut, Parlamentul European a hotărât ca fiecare stat membru al PNRR să renegocieze unde consideră necesar. Termenul era 30 aprilie 2023. Au făcut cu tot dinadinsul fostul ministru, Directoratul, CS să nu ne aducă la cunoștință prevederile acestui plan”.

 

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a fost la Bruxelles, dar numai el știe, în realitate, ce s-a discutat. Avem mari îndoieli că CEO a fost pus pe masa negocierilor, asta prin prisma obiectivelor țintite de grupurile de interese ce roiesc în jurul fenomenului energetic. 

Vizualizări: 4,381

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: