Actualitate

Rușeț spune în ce condiții poate fi dată o lege pentru pensionarea minerilor

Ion Rușeț, fost lider sindical în minerit, acum consilier al Directoratului Complexului Energetic Oltenia, a vorbit la un post de televiziune despre proiectul prin care mii de mineri și de salariați din termocentrale s-ar putea pensiona mai devreme.

Acesta spune că statul român ar trebui să își asume clar când și dacă renunță la cărbune, așa cum au făcut Germania și Polonia, pentru ca să știm ce închidem și când. “Dacă aceste opriri ne pun în situația de a fi un șoc social, în sensul că timp de 3-5 ani să ai o masă de foști lucrători care nu își găsesc loc de muncă, dar care nu se pot nici pensiona, trebuie să se discute extrem de serios anumite reglementări temporare care să rezolve această problemă”, a spus Rușeț.

Astfel, și comunitățile locale ar putea să se pregătească, să atragă proiecte, să ofere facilități, dar atunci când nu știm nimic concret despre viitor, deciziile sunt greu de luat.

„Acea vârstă de pensionare de 52 de ani, cu 30 de ani vechime în condiții deosebite, este una rezonabilă comparând-o și cu alte categorii profesionale din țară”, a mai spus Rușeț. 

Lipsa de unitate a sindicatelor din CE Oltenia a făcut ca mesajul pe această temă să fie diluat și confuz. Proiectul de lege este la Camera Deputaților, în dezbatere.

Vizualizări: 3,214

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: