Actualitate

Roșca, Marciuc și Iovan cer păstrarea grupurilor energetice de la Turceni

CE Oltenia lucrează la un nou plan de restructurare, cu mai puține grupuri energetice. Dacă liderul USR Gorj, Radu Miruță, a vorbit despre un plan cu doar două grupuri pe cărbune la Rovinari, surse din companie spun că ar putea rămâne două la Rovinari și unul la Turceni. Cam toată lumea știe că a picat varianta inițială, cu trei grupuri la Rovinari și două la Turceni, iar îngrijorarea sindicatelor crește. Trei lideri sindicali îi cer ministrului să se implice pentru a păstra cel puțin două grupuri la Turceni, de care depind trei regiuni ale județului.

Trei lideri sindicali din Complexul Energetic Oltenia au făcut o adresă comună prin care cer ministrului să clarifice informațiile contradictorii care circulă în această perioadă. Este vorba de Nelu Roșca - președintele Sindicatului Liber de la Cariera Roșiuța, care reprezintă 1340 de salariați, Adrian Marciuc - președintele Sindicatului Mine Energie Jilț Turceni, care reprezintă 1650 de salariați și Eugen Iovan - președintele Sindicatului Energia Turceni, care are 1350 de membri.

Prima întrebare a celor trei lideri este legată de modificarea planului de restructurare a CE Oltenia. Surse din companie au confirmat că în această lună se lucrează la o nouă variantă a planului. Cea în care ar fi rămas cinci grupuri energetice pe cărbune este ca și respinsă, iar noua variantă ar fi cu trei grupuri în funcțiune și două în conservare. Sunt și voci care spun că vor rămâne doar două grupuri la Rovinari, iar termocentrala din Turceni devine istorie.

Cei trei lideri sindicali nu sunt de acord cu un program agresiv de restructurare. “Impactul economico-social care s-ar produce în urma adoptării unui program agresiv de restructurare, care să nu țină cont decât de cerințele Uniunii Euromene și ale unor ONG-uri (...) afectează direct aproximativ 35% din populația județului Gorj”, avertizează liderii sindicali.

Aceștia atrag atenția asupra faptului că zonele Motru, Jilț și Turceni depind de funcționarea termocentralei Turceni și cer ca să rămână funcționale cel puțin două grupuri energetice de aici. 

Liderii sindicali mai solicită un memorandum asumat de guvern privind calendarul închiderii fiecărei exploatări miniere, care să conțină și pachetul social pentru lucrătorii disponibilizați.

Ministrului i se cere să spună clar ce capacități se închid și care rămân, câtă vreme planul de restructurare prezentat anul trecut de CE Oltenia nu mai este valabil.

Vizualizări: 4,744

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: