Actualitate

Risc de dezastru ecologic după prăbușirea unei mine de subteran

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos, a convocat Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă, duminică, din cauza poluării care s-a produs pe râul Bistrița de la prăbușirea, în subteran, a unor foste lucrări miniere.

Ședința extraordinară a CMSU a avut loc ca urmare a poluării observate pe râul Bistrița, sâmbătă seara, pe raza orașului Broșteni, în zona localității Holda, unde apa prezenta o culoare cărămizie, specifică poluării cu ape de mină.

„În urma verificărilor efectuate de lucrătorii de la Sistemul de Gospodărire a Apelor din zona Broșteni s-a constatat că sursa de poluare este fosta platformă minieră Isipoaia, din incinta căreia se scurg ape de coloratură cărămizie. Reprezentanții SGASuceava și ai Laboratorului de Calitatea Apei s-au deplasat în teren pentru verificarea celor semnalate și pentru prelevarea probelor de apă, iar rezultatele analizelor de astăzi, 14.05.2023, arată faptul că sunt depășiri ale indicatorilor de calitate pentru fier, zinc și cupru, pe o distanță de circa 7 km în aval. Nu a fost semnalată mortalitate piscicolă”, a transmis Ministerul Mediului.

Experții ANAR au informat că poluarea provine de la prăbușirea, în subteran, a unor foste lucrări miniere, care a condus la evacuarea unor debite de apă de aproximativ 38 l/s.

Potrivit Ministerului, nu există un pericol iminent la adresa sănătății populației iar analizele de laborator nu indică o poluare cu metale grele, însă concentrația de fier crescută determină aspectul roșiatic al apei.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Neamț a recomandat să nu se consume apa din râu, nici pentru adăpatul animalelor, dar nici în alte scopuri.

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos a dispus monitorizarea continuă a situației produsă pe râul Bistrița, până la încetarea fenomenului.

Un mesaj Ro-Alert a fost emis în noaptea de sâmbătă spre duminică în mai multe localități din județul Neamț după o poluare produsă pe râul Bistrița.

Vizualizări: 956

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: