Actualitate

Revoltător! Ministerul de Finanțe ia banii CE Oltenia pentru reducerea deficitului

Ministerul de Finanțe a propus marți mai multe măsuri fiscal-bugetare prin care să reducă deficitul bugetar. Ministerul a pus ochii pe profitul Complexului Energetic Oltenia și cere restituirea împrumutului de salvare primit de societate acum doi ani pentru achiziționarea certificatelor de carbon.

"România se află în procedura europeană de deficit excesiv, ceea ce înseamnă că actuala construcţie bugetară suportă constrângeri semnificative, deoarece politica de deficit bugetar prevede o ajustare substanţială pe termen scurt şi mediu, la care s-au adăugat necesităţile suplimentare de finanţare generate de conflictul din Ucraina şi de creşterea generală a preţurilor. În contextul celor de mai sus, pentru degrevarea bugetului de stat, având în vedere rezultatele financiare ale Societăţii Complexul Energetic Oltenia SA, se propune modificarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 21/2022 în ceea ce priveşte asigurarea reîntregirii veniturilor din privatizare utilizate de către Societatea Complexul Energetic Oltenia SA, din sursele proprii ale societăţii", se arată în nota de fundamentare a unui act normativ aflat în dezbatere publică.

Este de neînțeles de ce guvernul nu prioritizează acțiunile în sensul salvării companiilor românești și a sistemului energetic și se încăpățânează să susțină Ucraina mai mult decât își poate permite. CE Oltenia are nevoie de bani pentru investiții, ca să poată asigura în continuare funcționarea termocentralelor și a utilajelor din carierele miniere. 

În 2020, CE Oltenia a primit un împrumut reprezentând ajutor de salvare, în valoare de 251.046,025 mii euro. Profitul net estimat în acest an este de peste 650 de milioane de euro, din care statul vrea impozit pe profit, dividende, dar și recuperarea împrumutului. Adică aproape toți banii.

 

Vizualizări: 2,886

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: