Politică

Război la vârful USRPLUS. Barna și Cioloș, conflict major!

Între cei doi lideri ai alianței politice USR-PLUS pare că a pornit un război deschis pentru obținerea supremației. În urmă cu câteva zile, liderul PLUS, fostul premier Dacian Cioloș, și-a anunțat intenția clară de a candida la alegerile prezidențiale din 2024, dar și pentru șefia alianței. 

Surse din interiorul USR-PLUS spun că aceste declarații au aprins spiritele pe grupurile interne ale alianței, în special în rândul membrilor USR, condus de Dan Barna. Aceștia îl acuză pe Dacian Cioloș că își dorește să ”fure” partidul.

În perioada următoare va avea loc congresul intern al alianței USR-PLUS. Pentru toată lumea este clar faptul că bătălia pentru șefia partidului se va da între cei doi lideri ai USR și PLUS, Dan Barna, respectiv Dacian Cioloș. La prima vedere, Dan Barna ar părea favoritul în această cursă, dat fiind faptul USR este partidul cu mai mulți membri, însă cifrele se pot mereu răsturna și nu este deloc de neglijat faptul că Dan Barna are un bagaj important de eșecuri pe plan politic, declarații și atitudini nepotrivite, de când este în fruntea USR. Toate acestea pot determina anumiți membri USR să opteze pentru ca Dacian Cioloș să preia frâiele alianței.

Mai mulți membri marcanți ai USR au părăsit formațiunea ori au fost îndepărtați din prim-plan în era Barna. Pe lângă acest fapt, ce denotă o ușoară instabilitate, Barna poartă în cârcă
și rezultatul slab de la alegerile parlamentare din 2020 ( aproximativ 15% ), unde, fără sprijinul PLUS, USR ar fi obținut probabil un scor puțin peste al celor de la AUR. Acesta nu a ”strălucit” nici la alegerile  prezidențiale, unde a obținut un scor dezamăgitor. Atunci, mai multe persoane au făcut presiuni pentru ca Barna să facă un pas în spate în partid, însă acesta nu a acceptat, atitudinea s-a devenind tot mai ofensatoare.

Rămâne de văzut dacă Alianța USRPLUS va trece peste acest conflict intern, de interes major și își va focusa antenția asupra devoltării în echipă a unei strategii politice pentru viitoarele aleger ori, de ce nu, vor merge pe drumuri separate. Ei fac parte și din actuala coaliției de guvernare, alături de PNL și UDMR.

Vizualizări: 1,296

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: