Anchetă

Primar din Gorj, condamnat cu executare

Primarul din comuna gorjeană Bumbești Pițic a fost condamnat miercuri, 21 aprilie, cu executare într-un dosar care vizează fraudarea fondurilor APIA. Michy Nioaţă a fost condamnat la pedeapsa de 2 ani închisoare, “pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, în formă continuată”. Alte 9 luni închisoare au fost stabilite pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată. După contopirea pedepselor, acesta va executa pedeapsa de 2 ani și 3 luni închisoare, în regim de detenţie.

Potrivit DNA, “în perioada 2012-2015, în contextul solicitării unui sprijin financiar pentru Măsura 112 - Instalarea Tinerilor Fermieri, inculpata Doboș (fostă Nioață) Alina Adnana Mariana a folosit, în relația cu Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurala și Pescuit (A.P.D.R.P.), mai multe documente false în care a atestat aspecte nereale, pentru a îndeplini condițiile minime necesare primirii sprijinului financiar, printre care și aceea de a fi membru al unei familii de fermieri, precum și condiția de a fi lucrat mai mult de 50% din timpul de lucru în cadrul unei ferme, cu cel puțin 12 luni înaintea instalării ei pe cont propriu la conducerea unei exploatații agricole. O parte din acele documente au fost furnizate de către inculpatul Nioață Michy. În același context, inculpata a mai beneficiat și de sprijinul inculpaților Gogelescu Valeriu și Zdrăilă Monica care îndeplineau atribuții de verificare a documentelor și a locațiilor unde erau implementate investițiile, în sensul că aceștia, în calitate de experți în cadrul A.P.D.R.P. – Oficiul Județean Gorj – Serviciul Verificare Cereri Finanțare, au atestat în mod nereal situația constatată pe teren, diferită față de cea prezentată în cererea de finanțare și în alte documente justificative, printre care și Planul de afaceri al solicitantului de fonduri europene Doboș (fostă Nioață) Alina Adnana Mariana.
Ca urmare a acestor demersuri infracționale, inculpata Doboș (fostă Nioață) Alina Adnana Mariana a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare totală de 177.780 lei (106.668 lei aferenți tranșei I și 71.112 lei afereți tranșei a II-a), sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (fostă A.P.D.R.P.) s-a constituit parte civilă în cauză”.

Fiica primarului și cealaltă femeie din dosar au primit pedepse cu suspendare, iar în privința lui Gogelescu a fost încetat procesul penal.

Vizualizări: 2,492

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: