Anchetă

Magistrat gorjean, la un pas de suspendare

Fostul procuror gorjean Laurențiu Grecu, acum judecător la Mehedinți, riscă suspendarea din funcție. 

Șeful Inspecției Judiciare, Lucian Netejoru, cere CSM suspendarea a trei judecători pe motiv că ar fi adus atingere prestigiului justiției, prin discuțiile avute pe un grup de Facebook. 

Potrivit documentului Inspecției Judiciare, Lucian Netejoru a dispus în 29 martie sesizarea din oficiu a Inspecției, invocând un articol în care erau prezentate presupuse discuții între magistrați de pe un grup de Facebook intitulat "Forumul magistraților", din care ar face parte aproximativ 2.000 de magistrați.

În procesul verbal de sesizare din oficiu se arată că "postările aparțin mai multor judecători și procurori pe care jurnalistul le cataloghează având un profund caracter politic și ar conține jigniri la adresa unor politicieni, magistrați și jurnaliști, dar și atacuri la adresa unor instituții publice."


Șeful Inspecției Judiciare propune, până la finalizarea cercetărilor Inspecției Judiciare, suspendarea judecătorilor Dragoș Călin de la Curtea de Apel București, Laurențiu Marius Grecu de la Tribunalul Mehedinți și Alina Mihaela Gioroceanu de la Tribunalul Olt.

Argumentele aduse pentru suspendarea celor trei judecători sunt că aceștia critică activitatea Curții Constituționale sau eficiența CSM și "aduc jigniri președintelui României, altor colegi magistrați, unii dintre ei făcând parte din CSM, Curtea de Apel București".

Potrivit analizei făcute de un inspector, acuzațiile aduse la adresa lui Dragoș Călin vizează afirmațiile: „Totuși, decizia CCR pe C3 este contrară dreptului UE” și „E oficial. Ministerul Justiției a scăpat de Predoiu. Un an irosit de un personaj politic care să nu mai aibă vreodată mandat la justiție”.

În cazul Alinei Gioroceanu, acesta a scris pe forum: „Chestia aia roșie este brâu sau ștreang? Că nu realizez” și „Covidu naște victime și eroi. Ambele atrag o reacție afectivă, mișcă ceva în noi, prin compătimire ori admirație. Unii intră în rolul acesta fără să vrea, alții, cu bună știință, urmărind să inducă aceleași reacții. Așa că, de eroi și de victimele de carton trebuie să ne ferim, de victimizare și de actele de eroism ale oportuniștilor lipsiți de autenticitate”.

Judecătorul Laurențiu Grecu a scris: „În afară de USR, nu cred că dorește cineva această măsură”.

Magistrații au unele limitări în a-și exprima pozițiile politice.

Vizualizări: 5,366

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: