Anchetă

Ce informații au marii jucători din piața de energie? OMV cumpără de la CEO și Hidroelectrica

Piața de energie este bulversată și puțini sunt cei care pot estima ce se va întâmpla în următorii ani. Cheia este Complexul Energetic Oltenia care, dacă rămâne în funcțiune, va asigura în continuare un echilibru al pieței. Dacă s-ar închide termocentralele din Gorj și Dolj, prețurile ar exploda.

OMV Petrom este producător de energie și a surprins piața prin pachetele cumpărate pe 7 și 8 aprilie de la CE Oltenia și Hidroelectrica, pentru anul viitor.

Astfel, în data de 8 aprilie, Petrom a cumpărat nu mai puțin de șapte pachete de energie electrică, cu livrare în tot anul 2022, energie în bandă. 

Vânzătorii au fost Hidroelectrica și Complexul Energetic Oltenia, iar energia a fost scoasă la vânzare în pachete de 5 MWh. În total, Petrom a cumpărat energie bandă la o putere orară totală de 35 MW – cam 5% din capacitatea propriei centrale, în doar o zi.

Și mai interesant, achizițiile s-au făcut la prețuri mari, între 292 și 301 lei/MWh. Iar OMV Petrom nu a fost singura companie interesată. Spre exemplu, pentru unul dintre pachetele scoase la vânzare de Hidroelectrica la 295 de lei, Petrom a oferit 302 lei, dar și Engie oferise 300 de lei.

Pe 7 aprilie, Petrom a cumpărat un alt pachet de la Hidroelectrica, de 10 MW bandă, cu livrare timp de un an și jumătate, de la 1 iulie 2021 până la finalul anului 2022, la prețul de 293 de lei. Și tot atunci a cumpărat și un alt pachet de la Nuclearelectria, tot de 10 MW bandă, cu livrare tot pe un an și jumătate începând cu 1 iulie, la prețul de 293 de lei. De fapt, pe 7 aprilie, Petrom a cumpărat tot ce era disponibil pe piață.

Petrom nu are nevoie de cantități așa de mari de energie pentru a-și onora propriile contracte, în caz că centrala proprie ar avea opriri accidentale. Specialiștii cred că anul 2022 va aduce o creștere a prețurilor pe bursă, iar cei care au informații în acest sens își fac contractele de acum.

CE Oltenia a scos și pe 9 aprilie șapte pachete în bandă, dar pentru perioada 2023 - 2025, dar toate licitațiile au fost anulate. Prețul de pornire propus de CEO era de 285 de lei/MWh.

Complexul Energetic Oltenia a primit în această primăvară un ajutor de 241 de milioane de euro de la guvern, ceea ce ar trebui să îi asigure supraviețuirea în acest an. Pachetele de energie care au căutare pe piață sunt cele de anul viitor. Nu știm ce cred marii jucători privați din piața de energie că se va întâmpla la anul, dar aproape sigur necunoscutele anului 2022 sunt legate de compania din Gorj.

Vizualizări: 4,076

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: