Anchetă

A băgat bugetul primăriei în salariile funcționarilor

Fostul primar din comuna gorjeană Stănești, Ștefan Blideanu, s-a văitat tot mandatul de lipsă de bani. În aproape toate intervențiile publice spunea că nu poate face investiții, că nu sunt bani la buget.

Un raport al Curții de Conturi arată însă că mare parte din buget a mers pentru plata salariilor funcționarilor, peste limitele permise de lege. “În urma controlului efectuat (...) s-a constatat stabilirea și plata necuvenită de drepturi salariale în perioada iulie 2017- ianuarie 2019, în sumă de 402.031 lei”, se arată în sinteza raportului Curții de Conturi.

Raportul detaliază cum a fost posibil un astfel de prejudiciu. Astfel, ”în luna iunie 2019 s-au acordat nelegal sume de bani pentru două persoane din cadrul UATC Stănești, pe ștate de salarii întocmite în afara ștatului general de plată în care erau nominalizați salariații administrației”. Suma ajunsă la cele două persoane este de 52 de mii de lei. Și în iunie 2020 au fost făcute plăți salariale nejustificate de 32 de mii de lei.

O altă concluzie a Curții de Conturi a fost că la Stănești se plăteau în avans banii de concediu, fără a se mai face apoi regularizarea. “Acordarea de sume drept avansuri pentru concedii de odihnă personalului în perioada 2019-2020, fără a mai fi regularizate și reținute în ștatele de plată din luna următoare și nici ulterior”, este ceea ce a produs un prejudiciu de 53.000 de lei.

Un prejudiciu de 195.000 de lei a fost creat prin faptul că, în perioada 2019 - 2020, mai mulți salariați au avut venituri mai mari decât viceprimarul, fapt nepermis de lege. S-a ajuns aici printr-o politică de acordare de sporuri și prime, care ar fi trebuit să mascheze realitatea.

Un prejudiciu de șase mii de lei a fost creat și prin acordarea indemnizației de hrană înainte ca legea să permită. “În luna decembrie 2018, în mod eronat, personalul din cadrul UATC Stănești a beneficiat de indemnizație de hrană, deși cadrul legal prevedea acordarea acestui drept începând cu anul 2019”, se arată în raport.

Curtea de Conturi a lăsat ca măsuri recuperarea acestor sume, cu tot cu penalități, sarcină care cade pe umerii noului primar al localității.

Vizualizări: 2,793

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: