Eveniment

În Germania, activiștii de mediu care cer închiderea carierelor miniere sunt arestați

Poliţia germană a arestat luni mai mulţi activişti de mediu care intraseră în incinta termocentralei de la Jaenschwalde, la circa 100 de km la sud-est de Berlin.

La noi, activiștii de mediu care au închis două luni Cariera Roșia, cea mai mare exploatare de lignit din țară, sunt bine mersi. Complexul Energetic Oltenia a anunțat că le va cere daune celor de la Bankwatch, dar până acum nu a făcut-o. Iar useriștii care au sunat la 112 să ceară poliției să oprească utilajele de la Roșia au în Gorj confrați care joacă rolul de apărători ai minerilor și chiar ai cărbunelui. Prosteală pentru voturi, care la unii prinde, la cei mai mulți nu.

Protestul din Germania a dus la izolarea de reţea a două din cele patru unităţi funcţionale ale termocentralei, a comunicat un purtător de cuvânt al firmei LEAG, care operează centrala. Acesta a afirmat că intervenţia ecologiştilor a constituit “un atac împotriva securităţii furnizării de energie”.

Activiştii au blocat trei zone în jurul sitului, inclusiv în apropierea liniilor de cale ferată şi a benzilor transportoare, a precizat un purtător de cuvânt al poliţiei. Protestatarii nu au pătruns şi în exploatarea de lignit de suprafaţă, a treia ca mărime din Germania.


Grupul autointitulat „Brigada de Pompieri Involuntari” se opune utilizării cărbunelui şi susţine că la protest au participat circa 40 de persoane.

Forţele de ordine au intervenit rapid şi au început arestarea responsabililor sub acuzaţia de perturbare a serviciilor publice şi acces neautorizat.

Două unităţi de rezervă ale termocentralei urmează să reintre în funcţiune luna viitoare, în contextul crizei energetice provocate de întreruperea furnizării de gaz din Rusia către Germania, informează agerpres.ro.

Vizualizări: 3,447

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: