Actualitate

Pîrvulescu (FNME): Va fi o dezamăgire foarte mare la cei 3.500 de colegi

Au trecut zece zile de la intrarea în vigoare a legii prin care minerii și energeticienii din Complexul Energetic Oltenia speră să se poată pensiona la 52 de ani, dar încă nu știe nimeni cum va fi aplicată legea.

În continuare sunt voci care susțin că dosarele de pensionare depuse vor fi respinse, deoarece interpretarea Casei de Pensii ar fi că nu se consideră ultimii 25 de ani lucrați în condiții speciale, ci următorii. În schimb, cei care au protestat șase luni la Târgu Jiu pentru obținerea legii susțin că este aplicabilă.

Președintele Federației Naționale Mine Energie, Dumitru Pîrvulescu, pare să fie printre sceptici, după ce a văzut interpretarea Casei de Pensii. „Casa Națională de Pensii, care gestionează această lege, printr-un comunicat a spus că nu se aplică retroactiv. Va fi o dezamăgire foarte mare la cei 3.500 de colegi care așteptau, din cauza condițiilor extraordinar de grele care sunt acum în termocentrale și cariere, să iasă la pensie“, a spus Pîrvulescu la o emisiune.

Liderul FNME acuză politicienii pentru neclaritățile din lege. „De ce nu s-a făcut legea așa cum trebuia, știți și dumneavoastră. Pentru că, din păcate, politicienii, în loc să colaboreze, și-au dat la picioare câteva luni. Dacă într-adevăr este ce spune Casa de Pensii, e o chestiune urâtă pentru cei 3.500 de salariați“, a mai spus Dumitru Pîrvulescu.

Casa de Pensii Mehedinți refuză primirea dosarelor, susține un alt sindicalist, Nicu Bunoaica. Acesta spune că doar acolo se întâmplă asta și va merge marți la Drobeta Turnu Severin pentru a discuta situația.

La Gorj au fost primite deja zeci de dosare, la fel la Dolj. Casele de pensii au la dispoziție 45 de zile pentru a se pronunța, de la primirea cererii, ceea ce înseamnă că cel mai târziu la începutul lunii octombrie vom afla dacă legea este interpretată în favoarea salariaților sau nu.

Precizările Casei Naționale de Pensii cu privire la noutățile introduse prin legea nr. 197/ 16.07.2021, publicată în Monitorul Oficial nr. 712/19.07.2021:

1.Locurile de muncă încadrate în condiții speciale (art.30 din Legea nr.263/2010) se completează cu litera i), care vizează:

activitățile de producție, mentenanță și asimilate din unitățile de producție a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând și unitățile de extracție a cărbunelui, pentru personalul implicat direct și nemijlocit în utilizarea procedeelor și utilajelor specifice producției energiei electrice și extracției cărbunelui

2.Beneficiile acestor dispoziții sunt:

•Reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani pentru persoanele care au desfășurat cel puțin 25 de ani activități în condițiile mai sus menționate;

•Utilizarea, la determinarea punctajului mediu anual, a unui stagiu complet de cotizare de 25 ani, pentru persoanele care au desfășurat cel puțin 30 de ani activități în condițiile mai sus menționate.

3.Noile dispoziții se aplică doar pentru viitor, respectiv după 30 de zile de la data publicării legii în Monitorul Oficial al României și NU conțin reglementări referitoare la:

-asimilarea în condiții speciale a perioadelor realizate în condițiile menționate mai sus înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi;

-recalcularea pensiilor aflate în plată.

Vizualizări: 9,284

Alte articole din Actualitate:

Citește și: