Diaspora

Pfizer și Moderna au scumpit vaccinurile. România le dă gratis!

Pfizer a ridicat prețul vaccinului său contra Covid-19 cu mai mult de un sfert, iar Moderna cu mai mult de o zecime în ultimul contract cu Uniunea Europeană, în contextul în care Europa s-a confruntat cu probleme de furnizare a dozelor și cu efectele secundare ale produselor rivale, scrie Financial Times.

Noul preț al unei doze Pfizer este de 19,50 euro, față de 15,50 anterior, potrivit secțiunilor din contract văzute de Financial Times.

Prețul unei doze Moderna este de 25,50 euro, arată contractul, în condițiile în care persoane care cunosc chestiunea au spus publicației citate că în primul contract era de 19 euro.

Vă reamintim că doar România a fost obligată să comande 120 de milioane de doze, în condițiile în care a folosit în jur de zece milioane de doze și a mai donat câteva sute de mii, pentru că dozele expirau.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu, vicepreşedinte CNCAV, a declarat la finalul lunii iulie că România a vândut 1.170.000 de doze de vaccin, a donat aproape 700.000 de doze şi are mai multe astfel de demersuri în desfăşurare.

„Pentru Danemarca - 1.170.000 de doze de vaccin care au fost vândute, după care avem pentru Republica Moldova - peste jumătate de milion de doze şi pentru Ucraina - 100.800, pentru Argentina - 30.000 de doze şi Serbia - 50.400. Acestea sunt acordurile finalizate până în acest moment”, a menţionat Andrei Baciu într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

El oferit lămuriri şi în privinţa dozelor de vaccin care sunt aproape de expirare. „Sunt 1.400.000 de doze care expiră la sfârşitul lunii august. Mă rog, expiră în fiecare lună. Deci, e un ciclu, o speranţă de viaţă, să îi spun aşa, firească pentru toate vaccinurile, nu doar pentru cele care sosesc în România, ci toate cele care sunt distribuite la nivel european. De aici şi importanţa unui management eficient al stocurilor”, a mai declarat Baciu.

Vizualizări: 1,467

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Diaspora:

Citește și: