Anchetă

Patron condamnat pentru evaziune fiscală în formă continuată. Prejudiciu! 

Administratorul unei societăți din Târgu Jiu a fost condamnat de magistrații Tribunalului Gorj la 2 ani de închisoare, cu suspendare, pentru evaziune fiscală în formă continuată. Acesta este acuzat că a prejudiciat statul cu aproape 200 mii lei. 

Administrația Județeană a Finanțelor Publice Gorj a fost cea care a sesizat săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală. În perioada decembrie 2014-martie 2017, administratorul firmei din Târgu Jiu nu a înregistrat şi declarat organelor fiscale toate veniturile realizate din activitatea de comerţ cu amănuntul a unor mărfuri în valoare de peste 840 mii lei, prejudiciind astfel bugetul general consolidat al statului cu aproape 192 mii lei, sumă ce reprezintă TVA și impozit pe venit, plus majorările şi penalităţile de întârziere aferente acesteia. 

Firma a administrată de acesta a fost înfiinţată în anul 1992 și avea ca obiect de activitate comerţul cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun. În cadrul societății, acesta avea calitatea de asociat unic, dar și de administrator începând cu anul 2002.

În rechizitoriu, procurorii au arătat că, în urma inspecţiei fiscale efectuate la firma din Târgu Jiu, a fost identificat un stoc scriptic de marfă în valoare de circa 706 mii lei, existent la data de 31 decembrie 2017, stoc ce nu mai era deţinut în fapt de societate. ”Nu a prezentat echipei de inspecţie fiscală documente din care să rezulte motivul ce a condus la inexistenţa faptică a stocului, respectiv: furt, incendiu, calamitate, expirare, etc. şi nici documente care să ateste că eventualele produse perisabile au fost predate pentru distrugere unor societăţi specializate, ceea ce duce la concluzia că stocul de marfă a fost comercializat fără ca operaţiunile de vânzare să fie înregistrate în contabilitatea societăţii, cu scopul de a se sustrage de la plata către bugetul de stat a obligaţiilor fiscale”, se arată în hotărârea Tribunalului Gorj. 

Pentru că AJFP Gorj s-a constituit parte civilă, prin hotărârea dată miercuri, 11 mai, de magistrații Tribunalului Gorj, bărbatul a fost obligat la plata către statul român a sumei de circa 141 mii lei, la care se adăuga dobânzi, penalităţi şi majorări de întârziere. 

Magistrații au stabilit în cazul acestuia un termen de supraveghere de 2 ani. Pe parcursul celor doi ani, va trebui să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Direcției Publice de Patrimoniu Târgu Jiu sau la DGASPC Gorj, pe o perioadă de 60 de zile.

Mai mult, a fost instituită măsura sechestrului asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile, prezente şi viitoare ale bărbatului, până la recuperarea sumei datorate de acesta. Hotărârea pronunțată de magistrații Tribunalului Gorj poate fi atacată cu apel în termen de zece zile de la comunicare. 

 

 

Vizualizări: 3,595

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: