Social

O nouă taxă în spitale

Ministerul Sănătății propune introducerea unei noi taxe pentru pacienții asigurați în sistemul de sănătate. Astfel, cei care doresc să primească servicii  medicale ambulatorii de la un anumit medic ar putea fi nevoiți să plătească o taxă, numită coplată.

Noua taxă va fi introdusă mai întâi sub forma unui program pilot, în anumite regiuni.

„În sistemul de asigurări sociale de sănătate, segmente semnificative ale populației beneficiază de servicii de sănătate fără plata contribuției la asigurări de sănătate, deși realizează venituri din pensii sau salarii, ceea ce crează un deficit considerabil la fondul de asigurări sociale de sănătate (FNUASS). În condițiile în care numai o treime dintre asigurați plătesc contribuții de sănătate către FNUASS, acesta devine vulnerabil la recesiunile economice”, se precizează în Strategia națională de sănătate 2022 – 2030.

Ministrul Sănătăţii spune că acest proiect-pilot ar avea rolul de a stabili dacă într-o unitate sanitară publică, după încheierea programului de lucru, un medic poate să presteze în regim privat o anumită activitate medicală, pacientul plătind la spital faptul că vrea să fie consultat, operat sau investigat de un anumit medic.
 „Dar asta nu înseamnă că pacientul este în vreun fel împiedicat să aibă acces la serviciile obişnuite. E vorba de opţiune. În momentul de faţă, această opţiune este doar în zona unităţilor private, sunt în toată lumea (…) Şi propunerea de pilot este doar pentru una, două sau trei unităţi sanitare, în anul 2026, în care să se încerce pentru medicii din spitalul respectiv dacă doresc să lucreze peste program, dacă există solicitări pentru anumiţi medici, dincolo de program”,, a spus Rafila.

Vizualizări: 1,065

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Social:

Citește și: