Anchetă

Noi condamnări în dosarul ”Mafia Cărbunelui”. Bani pentru CE Oltenia!

Mai multe persoane din Fărcășești, Rovinari, Bâlteni și Plopșoru au fost condamnate de magistrații Judecătoriei Târgu Jiu, printr-o hotărâre pronunțată la sfârșitul săptămânii trecute. 

13 gorjeni au fost judecați pentru tăinuire, furt sau furt calificat, fiind vorba de fapte care s-au petrecut în cursul anului 2015, păgubit în acest dosar fiind Complexul Energetic Oltenia. 

Aceștia ar fi participat la sustragerea unor cantități uriașe de cărbune de pe benzile transportoare care duceau materia primă pentru producerea energiei electrice la termocentrala din Rovinari, în vederea valorificării ulterioare către diverşi beneficiari din ţară.

”Sustragerile de lignit s-au derulat în special pe traseul benzilor transportoare către Termocentrala Rovinari în zonele în care circuitul de benzi este amenajat de-a lungul gospodăriilor unor cetăţeni ai localităţilor Rogojelu, Roșia Jiu, Fărcăşeşti, fiind descărcat în curtea imobilelor pentru ca ulterior să fie încărcat în mijlocele de transport aparţinând proprietarilor imobilelor sau altor persoane fizice care deţin astfel de mijloace de transport cu o capacitate cuprinsă între 3,5 şi 16 tone. Cei în cauză, în scopul uşurării/eficientizării activităţilor legale s-au achiziţionat ori confecţionat diverse bunuri ori utilaje folosite în furtul de cărbune”, se arată în sentința penală a Judecătoriei Târgu Jiu. 

Se crease o adevărată rețea, spun magistrații gorjeni. ”În aceste condiţii, antemergătorii îi avertizau pe conducătorii autoutilitarelor încărcate cu cărbunele sustras de pe benzile transportoare să staţioneze în anumite zone până la retragerea echipajelor de poliţie de pe traseu pentru ca ulterior să-şi continue ruta până la beneficiar. O altă modalitate prin care transportatorii justificau provenienţa cărbunelui consta în prezentarea organelor de poliţie a unor documente-facturi fiscale emise de persoane juridice, dar care priveau transportul de cărbune deja efectuat la data controlului”, se mai arată în respectiva hotărâre. 

Mare parte dintre persoanele vizate au primit amendă penală, în cuantum de circa 4000 lei. Doi au fost condamnați la pedeapsa închisorii de 1 an, cu suspendare, fiind puși sub supraveghere pentru doi ani, iar o altă persoană a primit avertisment. 

Cei 13 trebuie acum să plătească sume enorme către CE Oltenia pentru cărbunele furat, după ce compania energetică s-a constituit parte civilă în dosar. Este vorba de peste 220 de tone, la un preț de 74,94 lei/tona de cărbune. Și cheltuielile de judecată au fost puse în sarcina lor. ”În baza art. 274 alin. 1 Cod procedură penală , obligă inculpaţii să plătească statului suma de 13000 lei cheltuieli judiciare,respectiv câte 1000 de lei fiecare, suma de 13.000 de lei o include şi pe cea de la urmărire penală, de 10877,52 lei”, se mai arată în hotărârea Judecătoriei Târgu Jiu. 

Hotărârea poate fi atacată cu apel, în termen de 10 zile de la comunicare. 

 

 

Vizualizări: 8,037

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: