Actualitate

Mitrescu: Nu este normal ca statul român să accepte în genunchi ceea ce i se spune de la Bruxelles

Președintele Sindicatului Energia Rovinari, Constantin Mitrescu, a fost din nou la protestul din Piața Prefecturii, acolo unde minerii și energeticienii pichetează de opt săptămâni pentru a cere reducerea vârstei de pensionare.

Mitrescu le-a cerut oamenilor să se opună deciziei de reducere a activității Complexului Energetic Oltenia cu 82%, așa cum prevede planul de restructurare ajustat.

“Nu este normal ca statul român să accepte în genunchi ceea ce i se spune de la Bruxelles și de la Comisia Europeană. După ce că s-au dus cu un plan în care au redus capacitățile cu 60%, l-au dat înapoi să mai dea jos încă douăzeci și ceva la sută”, a spus Mitrescu.

Liderul sindical a ironizat și cele spuse de ministrul Energiei, Virgil Popescu, care a declarat de mai multe ori că actuala guvernare nu va lăsa pe nimeni în urmă: “Spunea ministrul că nu rămâne nimeni în urmă. Rămânem în urmă 82%, ne salvăm doar 18% în patru-cinci ani. Nimeni nu a avut tupeul ăsta în Gorj să reducă într-un timp atât de scurt un așa mare procentaj din capacitatea de producție”.

Mitrescu susține că, la Rovinari, salariații nu vor accepta închiderea niciunul grup, înainte de a fi deja construită alternativa: “Vor fi groparii Gorjului. Dacă nu reacționăm acum toți membrii de sindicat, suntem distruși. Nu trebuie să acceptăm închiderea niciunul grup energetic până nu punem în loc altceva, ce și-au asumat prin planul acesta de restructurare. În 2023 spun că la Rovinari vor tăia primul grup pe cărbune. Da, să îl taie dacă până atunci fac parcul fotovoltaic, nu înainte. În afară de tăiat, sunt convins că nu vor face nimic”.

Planul de restructurare ajustat al Complexului Energetic Oltenia prevede, negru pe alb, menținerea în funcțiune a doar două grupuri pe cărbune, și nu cinci, așa cum era propus inițial. Practic, Termocentrala Rovinari va rămâne cu două grupuri, iar Turceniul nu apare deloc în noul plan trimis Comisiei Europene.

„Practic, acest Plan de restructurare al CEO este prima și cea mai mare acțiune de decarbonare a sectorului de producere din România. Capacitatea instalată pe bază de lignit va scădea de la 3570 MW (începutul anului 2021) la 660 MW (numai două grupuri la Rovinari) la începutul anului 2027, ceea ce înseamnă o reducere de 82% în 6 ani”, se arată într-un document al guvernului.

În acest nou context, singura soluție pentru evitarea genocidului social este pensionarea mai devreme. “Nu există în momentul de față altă soluție, decât adoptarea acestei legi. Din moment ce ni se spune că peste 82% din compania asta de 12.000 de oameni va dispărea, nu există altă soluție decât adoptarea acestei legi. O lege care este îndreptățită și din punct de vedere al condițiilor de muncă, sunt condiții grele, pentru că nu s-a mai investit, iar oamenii au îmbătrânit, media de vârstă fiind 52 de ani. Trebuie o astfel de lege pentru evitarea genocidului social care va fi în această zonă”, a concluzionat liderul Sindicatului Energia Rovinari.

Vizualizări: 4,111

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: