Politică

Ministru: Nicio primărie din Gorj nu are arhitect șef

Guvernul a adoptat o ordonanță prin care a deblocat problema lipsei arhitecţilor şefi. Construcţiile puteau fi autorizate pe baza Planului Urbanistic, implementat de arhitectul şef al localităţii. Cu toate acestea, 94% dintre unităţile administrativ-teritoriale nu au un arhitect şef.

“12 judeţe din România nu au arhitecţi şefi la nivelul consiliilor judeţene, iar în Gorj şi Buzău această funcţie nu este ocupată în nicio unitate administrativ-teritorială. Aproximativ o jumătate dintre municipii sunt fără arhitecţi şefi, dar şi un sector din Capitală este în această situaţie. În mediul rural, 2.843 de comune nu au arhitect şef. Reglementările sunt prea birocratice şi împiedică buna dezvoltare a localităţilor”, a spus Cseke Attila, ministrul Dezvoltării.

Noile reglementări adoptate prevăd extinderea categoriei de studii şi către alte domenii de specializare conexe arhitecturii şi urbanismului, de exemplu ingineria economică în construcţii, în cazul municipiilor (altele decât cele reşedinţă de judeţ), oraşelor şi comunelor, cu condiţia ca, în primul an de la numirea în funcţia de arhitect şef, aceste persoane să absolve cursuri de formare profesională continuă de specialitate în domeniul amenajării teritoriului, urbanismului şi autorizării construcţiilor.

Totodată, în cazul în care, la concursul pentru ocuparea funcţiei de arhitect-şef la nivelul altor municipii decât reşedinţele de judeţ, oraşe şi comune, nu se prezintă persoane cu 7 ani de experienţă în domeniu, necesare conform reglementărilor în vigoare, la a doua procedură de concurs se acceptă şi candidaţi cu o vechime diminuată cu 2 sau 4 ani.

Noile prevederi oferă posibilitatea comunelor şi oraşelor de a avea arhitect şef prin asociaţii de dezvoltare intercomunitară pentru mai multe unităţi administrativ-teritoriale şi elimină necesitatea atestării arhitecţilor şefi de către Registrul Urbaniştilor din România.

 


Municipiul Târgu Jiu a avut arhitect șef în utimele luni, dar acesta a demisionat zilele trecute.

Vizualizări: 1,441

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: