Actualitate

Unii cred că CE Oltenia a fraierit Comisia Europeană

Nu prea este îngrijorare în rândul liderilor sindicali din Complexul Energetic Oltenia, la vestea că în planul de restructurare ajustat au mai rămas doar două grupuri pe cărbune, din cele 12 actuale. Comisia Europeană a acceptat un ultim ajutor de restructurare pentru CE Oltenia, de 241 de milioane de euro, cu condiția să facă un plan de restructurare mult mai dur.

Practic, până în 2027 nu mai rămâne aproape nimic, doar două grupuri pe cărbune, care și alea vor fi în rezervă. Eugen Iovan, președintele Sindicatului Energia Turceni, nu pare îngrijorat pentru soarta celor peste o mie de oameni pe care îi reprezintă. În planul inițial, termocentrala Turceni ar fi rămas cu două grupuri pe cărbune. Iovan a spus la un post de radio că nu e panică, să așteptăm noi anul 2026 și vedem atunci ce va fi. Că el are încredere în ce a spus ministrul Virgil Popescu, că rămân două grupuri. Cu alte cuvinte, ministrul ne spune nouă adevărul, doar i-a mințit puțin pe ăia de la Comisia Europeană, ca să ne dea banii de certificate. Cred că leșină de râs ăia de la Comisia Europeană, la gândul că noi am putea crede că ei sunt cei păcăliți.

Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri o ordonanţă de urgenţă pentru acordarea unui ajutor de stat Complexului Energetic Oltenia. Compania va primi 241,4 milioane Euro, din care 192,9 milioane Euro pentru achiziția certificatelor de CO2 și 48,5 milioane de Euro pentru asigurarea lichidităților necesare desfășurării activității. CE Oltenia mai avea de cumpărat, pe 17 martie, 6.406.902 certificate CO2. Cum prețul unui certificat depășește 42 de euro, efortul financiar va fi de circa 270 de milioane de euro, ajutorul de la guvern fiind insuficient.

Vizualizări: 2,430

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: