Actualitate

Salariații, bulversați de vestea că se închid trei termocentrale și jumătate. “O să avem soarta porcului de Crăciun”

Informația publicată de Ministerul Energiei într-un document, cum că până în 2026 se renunță complet la grupurile pe cărbune de la Turceni, Ișalnița și Craiova II, dar și la două din cele patru grupuri de la Rovinari, i-a bulversat total pe salariați. În vara anului trecut, li se spunea că vor rămâne cinci grupuri din 12, acum două zile li s-a spus liderilor sindicali, de către ministru, că rămân trei grupuri funcționale și două în rezervă, dar în documentul oficial al ministerului scrie clar că noul plan de restructurare, cel ajutat, cuprinde doar două grupuri la Rovinari, și alea mai mult ca rezervă pentru când sistemul energetic nu va face față. Asta înseamnă că și carierele din bazinele Motru și Jilț devin istorie.

“Adio minerit gorjean”, a scris pe pagina de socializare Chelariu Constantin. “Vai de capul vostru de trădători. Să lecturați istoricul termo Turceni, să aveți idee cât a produs aceasta între anii 2004-2012. Ați reușit să distrugeți economia Gorjului și nu numai. Dacă ar invia Ceaușescu oare ce pedeapsă ați merita?”, a fost reacția lui Gheorghe Tudorescu.

La rândul lui, Manu Tomescu, lider al protestelor din Piața Prefecturii, spune că cererea lor de reducere a vârstei de pensionare este și mai îndreptățiță: “Poate înțelegeți acum de ce, și mai ales pentru ce protestăm noi de 8 săptămâni în Piața Prefecturii din Tg-Jiu! De ce nu înțelegeți, oameni buni, că acum mai mult ca oricând este vitală pentru noi prinderea vechimii noaste de muncă în legea pensiilor, la condiții speciale de muncă!? Înțelegeți odată, pentru Dumnezeu, că proiectul de lege aflat în comisiile din Camera Deputaților este singura noastră speranță pentru a avea cât de cât o minimă protecție socială! Veniți alături de noi la protestul din Piața Prefecturii din Tg-Jiu, ca împreună să ne putem câștiga acest drept!”

Au fost zeci de reacții în spațiul public.  “Subminarea economiei naționale e puțin spus”, a scris Mihai Mihai. “Cum Ceaușescu nu mai învie, nu au de cine să le fie frică. Ei centrează, noi dăm cu capul, cum cânta ei, noi suntem forțați să jucăm, praful este deja ales”, a fost reacția lui Dumitru Bălan.

“Să te joci cu economia și cu soarta oamenilor. Să îngropi și ultima fărâmă. Trebuie să fi asasin”, a fost mesajul lui Daniel Yonut Stanciu.

Un alt protestatar din Piața Prefecturii, Vasile Tivig, a scris: “Majoritatea angajaților CEO sunt setați să asculte doar de marii lideri sindicali! Pentru acești nenorociți au ieșit, ca dobitoacele, să ragă în Piața Prefecturii din Tg Jiu! Pentru drepturile lor nu vor ieși veci!”.

“Încet-încet se duce dracului mineritul, avem soarta porcului de Crăciun, ne merităm soarta... păcat de copiii noștri, nu au nici un viitor în țărișoara asta condusă de UE... suntem slugile lor !!!”, a fost mesajul lui Gabryel Constantin Dinu. “Turceniu e istorie? Păi și Ișalnita este legendă, Craiova 2 poveste. Praful și pulberea s-a ales”, a scris Dumitru Birlan.

Vizualizări: 8,587

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: