Actualitate

E oficial! Termocentrala Turceni, fără niciun grup pe cărbune. La Rovinari rămân doar două!

Liderii sindicali din Complexul Energetic Oltenia au fost marți la București pentru a asculta minciunile ministrului Energiei, Virgil Popescu. Acesta a spus că planul de restructurare ajustat de la CE Oltenia prevede menținerea a trei grupuri pe cărbune în funcțiune din 2026, plus două în rezervă. Mai exact, termocentrala Rovinari ar rămâne cu două grupuri funcționale și unul în rezervă, iar termocentrala Turceni cu unul în funcțiune și al doilea în rezervă.

Un document publicat miercuri de Ministerul Energiei arată că vor rămâne doar două grupuri la Rovinari și nimic altceva. “Practic, acest Plan de restructurare al CEO este prima și cea mai mare acțiune de decarbonare a sectorului de producere din România. Capacitatea instalată pe bază de lignit va scădea de la 3570 MW (începutul anului 2021) la 660 MW (numai două grupuri la Rovinari) la începutul anului 2027, ceea ce înseamnă o reducere de 82% în 6 ani. Reducerea anuală de emisii de CO2 provenite din lignit este de 4 mil tone (de la 8.6 mil tone în 2021 la 2.6 mil tone în 20207)”, se arată în document.

 

Cele două grupuri au menirea de a asigura piața atunci când va fi nevoie, după cum se specifică în document: “Operarea celor două unități de la Rovinari, după anul 2025 are ca fundamentare asigurarea securității energetice în baza unui mecanism de piață. În absența unui astfel de mecanism, aceste unități nu vor opera, subiectul fiind în atenția Transelectrica, care își va actualiza asigurarea adecvanței sistemului energetic national în context regional. Această abordare va reprezenta a doua și ultima fază a planului de deacrbonare a combustibililor fosili în România”.

În aceste condiții, cel mai probabil CE Oltenia va rămâne cu două-trei mii de salariați, astfel că demersul celor care solicită pensionarea mai devreme poate fi privit cu ochi mai buni chiar și de contestatari.

Vizualizări: 8,583

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: