Politică

Miruță vrea pensionarea salariaților sau închiderea CE Oltenia?

Useriștii vor să facă acum ceea ce nu au reușit organizațiile de mediu atâția ani. Să închidă CE Oltenia cu sprijinul salariaților companiei. Mai exact, au trecut la un "next level", încercând să obțină susținerea unor salariați ai Complexului Energetic Oltenia, afectați de unele nedreptăți, în substrat miza reală fiind închiderea companiei și pierderea independenței energetice în România.

CE Oltenia trece prin cea mai neagră perioadă de la înființare și până acum. Se fac eforturi uriașe pentru plata celor 12 mii de salariați. Asta în condițiile în care producția este tot mai mică, atât pe partea de cărbune, cât și de energie electrică.

Un bobârnac mai puternic ar duce această companie în faliment, înainte să vedem planul de restructurare aprobat. Un plan neaplicabil, dar măcar ar mai lungi viața societății, poate vin vremuri mai bune, poate vine un context favorabil cărbunelui.

Useriștii, partenerii din umbră ai oengeurilor care încearcă de ani buni să închidă CE Oltenia, susțin proiectul prin care salariaților din termocentrale să le fie recunoscute retroactiv condiții deosebite de muncă. Nu doar Miruță de la Gorj, acesta are susținerea partidului în această problemă sau cel puțin asta le ciripește el la ureche liderilor sindicali.

O face Miruță pentru mineri și energeticieni? Sau o face pentru că USR vrea închiderea carierelor miniere și a termocentralelor? O face pentru că a găsit o cale să desăvârșească ceea ce au început Greenpeace și Bankwatch, și nu oricum, ci cu mâna minerilor și energeticienilor. 

Sunt 100% convins că o asemenea măsură nu trebuie lăsată ca și povară în spatele CEO, ci este musai ca guvernul să găsească o soluție alternativă prin care să rezolve situația. 

Înțeleg dorința oamenilor de a se pensiona mai devreme, după zeci de ani de muncă grea. Dar există soluții și fără să se ducă în cap compania. Dau un singur exemplu, care-mi este mai la îndemână, guvernul poate acorda acel venit de completare între doi și patru ani, cum face pentru salariații din Valea Jiului, și practic oamenii ar sta acasă și le-ar merge vechimea. Iar compania nu ar mai trebui să plătească din urmă contribuțiile. Ar fi bine și pentru cei care vor să plece, și pentru cei care rămân.

Pe soluția lui Miruță, ar pleca acasă dintr-un foc 3.200 de oameni și alte câteva mii în doi-trei ani. Oameni pentru care compania ar trebui să achite contribuțiile. Poate nu imediat, poate după ce ar fi dată în judecată de foștii salariați. Dar de plătit o să plătească.

Știți ce a răspuns șefa Casei de Pensii Gorj, când a fost întrebată dacă salariații pot fi pensionați și dacă societatea nu plătește contribuțiile? A zis că da, dar apoi vine ANAF-ul!!!! La cine, de ce, nu a fost nimeni curios să afle. Pentru că ședința convocată de prefectul userist Răducan Morega cu parlamentarii și liderii de sindicat nu a fost pentru găsirea de soluții, ci pentru a îngroșa perdeaua de fum din jurul acestei probleme. Le-a ieșit, dar asta în mintea lor probabil. 

Am făcut doar tabloul ticăloșeniei și substratului userist. Ce au făcut colegii lor de guvernare peneliști în tot acest timp? Nimic! Au râs de tentativa manipulatoare a lui Miruță, omițând însă că sunt parteneri la guvernare, deci au râs indirect și de ei. Nu mai discutăm că au dus în limita miștoului și oamenii ăia din piață! 

Dacă pentru peneliști asta se numește politică de lucru, să-mi fie cu iertare... dar există riscul ca, în scurt timp, să vă scuipe lumea pe stradă!

Revenind la speță, am văzut și auzit la povești de tot felul. Termenul de “soluție concretă” vă este cunoscut? Asta așteptăm până la urmă, nu doar palavre. În concluzie, soluții alternative se găsesc cu siguranță, problema minerilor trebuie rezolvată, este numai responsabilitatea guvernului și, când spun asta, știți și voi foarte bine că nu poate CEO susține o asemenea măsură!!! 

Deci, peneliștilor... mai ușor cu pianul pe scări, stați la masă și negociați, fiindcă soluția trebuie să vină de la voi, nu de la USR. Ăia știm ai cui sunt și ce urmăresc. Dacă acceptați "mutări șoc" care să creeze efecte catastrofale asupra CEO, sunteți singurii vinovați. Încă o dată, măsura trebuie să o suporte GUVERNUL!

"Salutăm" PSD ul la final. Ei stau precum urșii în hibernare. Nici "mor" nu spun, că cică sunt în opoziție și nici acolo nu au loc, fiindcă PNL și USR își fac opoziție unul altuia. Sunt de înțeles, după atâția ani de guvernare, câtă vreme mai au "stixuri" pe stoc... ronțăie liniștiți.

Vizualizări: 5,633

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: