Politică

Miruță, despre mineri: Se urcă unii pe cadavrele celorlalți

Afirmații controversate făcute marți la Comisia de industrii și servicii din Camera Deputaților de către președintele USR Gorj, Radu Miruță.

Miruță a susținut amendamentul potrivit căruia și activitatea minieră trebuie prinsă în proiectul discutat acum la Parlament, pentru ca salariații din cariere să beneficieze de reducerea vârstei de pensionare. Președintele comisiei i-a atras atenția că există deja o lege în vigoare pentru pensionarea mai devreme a minerilor și că există riscul ca legea în ansamblu să fie respinsă din cauza acestei adăugiri.

Miruță a explicat că acum minerii pot ieși cu până la zece ani mai devreme la pensie, dar pe noua lege reducerea va crește până la 13 ani, astfel că o parte din cei patru mii de salariați ai CE Oltenia trecuți la reduceri de personal în planul de restructurare ar fi pensionabili.

“Comisia Europeană spune că trebuie să plece 4.700 de oameni, vor pleca acei 4.700 de oameni. Prin amendamentul ăsta, 3,684 ar beneficia de aceste condiții de pensionare. În momentul actual, cam 40% din ei ar trebui să plece, se uită într-un vestiar zece oameni că patru vor pleca. Nu se știe în momentul de față care sunt cei patru care vor pleca, se urcă unii pe cadavrele celorlalți, merg pe la director, merg pe la politicieni, încercând să se salveze”, a spus Miruță la comisie.

Circa 800 de persoane vor pleca în acest an din Complexul Energetic Oltenia, o parte prin pensionare, o parte cu plăți compensatorii. Ca și în anii trecuți, plecările vor fi la cerere. Cele 4.700 de plecări vor fi până în 2025, iar planul de restructurare prevede ca în 2030 să mai rămână doar 4.400 de salariați din cei 12.500 actuali.

Vizualizări: 3,311

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: