Actualitate

Minerii vor protecție socială: Nu poate omul să plece fără nimic

Salariații din carierele și termocentralele din Gorj își doresc nu doar măriri salariale de la 1 aprilie, ci și un pachet social. Asta ca în cazul în care vor fi oameni nevoiți să plece din companie și să nu se poată pensiona, să fie protejați. Nu poate să plece omul fără nimic, spune un miner de la Cariera Roșia.

Mircea Gherendi a vorbit, într-un interviu la Radio Infinit, despre așteptările pe care le au minerii de la negocierile privind noul contract colectiv de muncă. Primele negocieri vor fi în câteva zile. Salariații din producție spun ferm că își doresc venituri mai mari, dar și un plan de protecție socială.

„Noul contract trebuie să presupună și o mărire salarială. Scumpirile nu contenesc și sunt continuu numai scumpiri. S-a făcut un plan de restructurare. Punerea în aplicare s-ar amâna cu doi ani, iar lucrurile ar putea sta mai bine, dar trebuie văzut și un plan de protecție socială. Dacă nu se vor încadra colegii care ies la pensie să plece din sistem trebuie să fie un anumit program de protecție socială. Omul nu poate să plece din sistem fără nimic”, a spus Gherendi.

Deficitul de specialiști rămâne o problemă în Complexul Energetic Oltenia. Gherendi speră ca mare parte din cei care au contracte până la jumătatea acestui an să mai rămână în cariere. În caz contrar, activitatea riscă să se blocheze în multe zone. „În ultimii ani, în producție, ne-am confruntat cu această problemă. Colegii cu perioadă determinată ar trebui să fie aduși la nedeterminată, cei care sunt în posturi cheie, pe utilaje. Dacă ar pleca ei, ar trebui să oprim activitatea, că n-am mai putea continua. Ar fi ca și când am avea mașină, dar nu am avea șofer”, a mai declarat Gherendi la Radio Infinit.

Vizualizări: 2,306

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: