Politică

Mesajul lui Vîlceanu pentru minerii care protestează: Este neconstituțional

Liderii federațiilor sindicale din Complexul Energetic Oltenia s-au întâlnit la finalul săptămânii trecute cu președintele PNL Gorj, Dan Vîlceanu, pentru a cere sprijin în votarea unei legi care să îi ajute pe mineri și energeticieni să se pensioneze mai devreme.

Vîlceanu susține că i-a convins pe liderii sindicali că este neconstituțional ceea ce propun. “Am avut o discuție cu liderii de sindicat din Complexul Energetic Oltenia, cu privire la revendicările lor. Întâlnirea a fost bună în sensul în care sindicaliștii au înțeles că legea nu poate fi modificată așa cum propun ei, deoarece este neconstituțională”, a scris Vîlceanu pe pagina de socializare.

Liderii sindicali din Complexul Energetic Oltenia cer ca și minerii să fie prinși într-o lege aflată în dezbatere parlamentară, care ar putea reduce vârsta de pensionare a celor care lucrează în centrale electrice și termice cu până la 13 ani. Astfel, articolul de lege care prevede drepturi pentru salariații din „unitățile de producție a energiei electrice și termice“ ar fi completat cu „unitățile de extracție a cărbunelui“.

Solicitarea a fost transmisă vineri printr-o scrisoare deschisă adresată parlamentarilor de Gorj, prefectului și președintelui Consiliului Județean, termenul până la care pot fi depuse amendamente fiind 15 februarie. Proiectul a trecut deja prin Senat, cu referire doar la energeticieni, astfel că nu este clar de ce ar fi neconstituțional să fie prinși și minerii.

Vîlceanu susține însă că este pe cale de a găsi o soluție de modificare a legii pensiilor, astfel încât să fie favorabilă pensionării, dar care să îndeplinească toate condițiile legale. “Orice modificare a legii trebuie să fie abordată ținând cont de două criterii: contributivitate și condiții de muncă”, a transmis deputatul PNL.

Ca o paranteză, deputații sunt beneficiari de pensii speciale, la ei nefiind valabil criteriul contributivității.

Salariații Complexului Energetic Oltenia vor picheta pentru a doua săptămână Prefectura Gorj, în încercarea de a sensibiliza autoritățile cu privire la revendicările lor.

Vizualizări: 4,831

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: