Politică

Strategie de dezvoltare sau de blocare a Gorjului? Ce caută Bankwatch și Greenpeace în ecuație!

O să plouă cu bani în Gorj în următorii patru ani, dacă este să ne luăm după ce spun politicienii. Unii zic că un miliard de euro, alții că două, dar nici nu contează, câtă vreme strategiile se fac într-un cerc atât de mic, încât nu știm azi mai nimic nici despre Strategia de dezvoltare a județului pe următorii ani, nici despre Fondul de Tranziție Justă.

Consiliul Județean Gorj a pus la masa discuțiilor doar câteva persoane, iar societatea civilă este reprezentată de Bankwatch și Greenpeace. S-a împlinit anul de când am demonstrat că aceste ONG-uri așa-zis ecologiste sunt finanțate din afara țării, pentru a sabota interesele economice ale României.

Ce îi recomandă pe cei de la Bankwatch și Greenpeace să fie în grupul de lucru care elaborează strategia de dezvoltare a Gorjului? Poate faptul că au blocat investițiile hidroenergetice de pe Jiu, în care statul român a cheltuit mult peste o sută de milioane de euro. Sau faptul că au cerut să fie lăsate fără aviz de mediu carierele miniere și termocentralele Complexului Energetic Oltenia, principalul pilon al economiei județului.

Nu am auzit ca organizațiile neguvernamentale din Gorj să fie invitate să facă parte din acest grup de lucru. Chiar și o cunoscută organizație a oamenilor de afaceri a ajuns la masa discuțiilor pentru că s-a autoinvitat, altfel cercul era și mai restrâns.

Deși înțeleg că grupul ăsta de lucru se întrunește săptămânal, presa nu a primit niciodată un comunicat cu ce s-a discutat. Nici măcar o informare cu cine face parte din acest organism.

De ce este important acest grup de lucru? Pentru că ăia care fac la București ghidurile de finanțare se orientează și după propunerile care vin din Gorj. Și noi nu știm care sunt propunerile care pleacă de la grupul de lucru.

Ar trebui ca toți oamenii de afaceri, care doresc, să aibă posibilitatea de a spune pentru ce ar fi util miliardul de euro care vine. Mediul de afaceri din Gorj nu este conectat la deciziile care se iau, în schimb sunt conectați ecologiștii ăștia care s-au remarcat prin faptul că vor să pună dopuri de plută pe coșurile termocentralelor, să nu mai polueze.

Cerem autorităților să transparentizeze discuțiile, să le transmită online, să încerce să magnetizeze cât mai mulți oameni din Gorj în elaborarea acestei strategii. Altfel banii nu vor rămâne în județ, ci vor fi sifonați de grupuri de interese din afara Gorjului. Poate că asta se vrea, dar nu suntem obligați să vă lăsăm. Sunt mulți bani, încât și dacă furați jumătate, tot mai rămâne ceva și pentru dezvoltare. Dacă furați tot, se alege praful de județ.

Vă mai spun încă o dată că banii trebuie să meargă în producție, pentru ca Gorjul să aibă viitor. Nu (doar) în consultanță și cursuri de recalificare. Sunt oameni de afaceri peste tot în județ, și la Motru, și la Turceni, și la Rovinari, la care trebuie să ajungă informația. Pentru asta este nevoie de transparentizare maximă, de o campanie de informare serioasă. De care o să ne ocupăm noi, dacă cei pe care îi plătim din banul public nu o fac.

Vizualizări: 2,134

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: