Politică

Minerii vor plăți compensatorii. Ce trebuie să facă parlamentarii!

Liderii sindicali din Complexul Energetic Oltenia cer ca și minerii să fie prinși într-o lege aflată în dezbatere parlamentară, care ar putea reduce vârsta de pensionare a celor care lucrează în centrale electrice și termice cu până la 13 ani.

Astfel, articolul de lege care prevede drepturi pentru salariații din „unitățile de producție a energiei electrice și termice“ ar fi completat cu „unitățile de extracție a cărbunelui“.

Solicitarea a fost transmisă vineri printr-o scrisoare deschisă adresată parlamentarilor de Gorj, prefectului și președintelui Consiliului Județean, termenul până la care pot fi depuse amendamente fiind 15 februarie.

Scrisoarea deschisă este semnată de liderii Federației Univers, Federației Naționale Mine Energie și Federației Sindicatelor Libere și Independente Petrol Energie, organizații sindicale ce reprezintă 93% dintr-un total de 12.195 angajații ai CE Oltenia.

Liderii federațiilor spun că doar astfel poate fi evitat un genocid social. „Situația actuală în care se află S CE Oltenia SA, coroborat cu planul de decarbonare adoptat la nivelul Uniuni Europene și asumat de către România, ne pune în postura de a găsi împreuna cu dvs., ca oameni politici responsabili, soluții alternative pentru evitarea unui genocid social în rândul salariaților companiei și implicit la nivelul întregului județ, dar și pentru evitarea escaladării unor conflicte și proteste spontane“, se arată în document.

O a doua solicitare se referă la acordarea de plăți compensatorii celor care vor fi concediați colectiv. „În premisa derulării unui program de restructurare ce va avea loc in intervalul 2021-2025, solicităm introducerea S Complexul Energetic Oltenia SA pe Lista operatorilor economici pentru care s-a aprobat acordarea ajutoarelor de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive, în conformitate cu prevederile ordonanței de urgență nr. 69/2019 pentru aplicarea unor măsuri de protecţie socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare din cadrul operatorilor economici“, se arată în scrisoarea deschisă.

Vizualizări: 928

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: